- Gro på villspor

- Gro Harlem Brundtlands kritikk av norsk psykiatri er helt på villspor, hevder psykiater Finn Magnussen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finn Magnussen, som jobber ved Psykososialt senter for flyktninger, og flere med ham føler det er dem Gro kritiserer i intervju med svensk TV4 som ble sendt på TV2 i går kveld.

Der snakket Gro åpent om sine tanker og følelser etter sønnen Jørgens selvmord i september 1992.

I intervjuet rettet Gro Harlem Brundtland sterk kritikk mot det psykiatriske miljøet i Norge.

Hun hevder blant annet at de var altfor lite villige til å ta i bruk nye medikamenter for behandling av psykiatriske pasienter.

Jørgen Brundtland fikk diagnosen manisk depressiv flere år før han tok livet sitt.

Gro antyder i intervjuet at han ikke fikk den medisinske hjelpen han hadde behov for av Psykiatrisk klinikk på Vindern hvor han var pasient.

- Det er ikke riktig at norske psykiatere lå etter andre land i bruken av medikamenter for å behandle mennesker med psykiske lidelser, sier Magnussen, som også har vært formann i Norsk psykiatrisk forening .

- Det at Gro kan si noe slikt, viser hvor dårlig kontakt hun har hatt med det psykiatriske miljøet i Norge.

- Når hun anklager norsk psykiatri for ikke å fungere godt nok, bør de som behandlet ham få anledning til å forsvare seg, sier Magnussen.

Han mener Gro Harlem og Arne Olav Brundtland som Jørgen Brundtlands foreldre nå bør frita Psykiatrisk klinikk på Vindern for taushetsplikten.
- Gro antyder at sønnen tok sitt eget liv som en følge av mangelfull behandling. Hvis ikke klinikken også kan fortelle sin side av historien, vil det gi et galt bilde av denne situasjonen, men også et galt bilde av norsk psykiatri generelt, hevder Magnussen.

På Psykiatrisk klinikk på Vindern i Oslo, ønsker de ikke å svare på Gros kritikk.

Avdelingsoverlege og professor i psykiatri Einar Kringlen viser til at de har taushetsplikt, og ikke kan kommentere enkeltsaker.