THE ELDERS: Gruppa, som i skrivende stund består av 12 diplomatiske og politiske tungvektere, ble grunnlagt av Nelson Mandela i 2007. Den gang under lederskapet til erkebiskop Desmond Tutu. Fra venstre Graca Machel, Fernando Henrique Cardoso, Desmond Tutu, Jimmy Carter, Mary Robinson, Kofi Annan, Gro Harlem Brundtland, Martti Ahtisaari, Ela Bhatt og Lakhdar Brahimi. Foran sitter grunnlegger Nelson Mandela. Foto: NTB Scanpix
THE ELDERS: Gruppa, som i skrivende stund består av 12 diplomatiske og politiske tungvektere, ble grunnlagt av Nelson Mandela i 2007. Den gang under lederskapet til erkebiskop Desmond Tutu. Fra venstre Graca Machel, Fernando Henrique Cardoso, Desmond Tutu, Jimmy Carter, Mary Robinson, Kofi Annan, Gro Harlem Brundtland, Martti Ahtisaari, Ela Bhatt og Lakhdar Brahimi. Foran sitter grunnlegger Nelson Mandela. Foto: NTB ScanpixVis mer

Gro røper hva «The Elders» skal snakke med Putin om

- Saker som The Elders har vært engasjert i over lang tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I Moskva skal vi blant annet møte utenriksminister Lavrov, tidligere statsminister Primakov og tidligere utenriksminister Ivanov, og det er forventet et møte onsdag kveld med president Putin, sier Gro Harlem Brundtland via sin rådgiver Jon Mørland til Dagbladet.

Mens forholdet mellom Russland og Vesten er på sitt kaldeste på flere årtier, skal en gruppe med politiske toppkanoner møte blant andre Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergey Lavrov.

Gruppa kaller seg «The Elders»
, og består av blant andre tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan (leder av «The Elders»), Gro Harlem Brundtland (nestleder), tidligere president i USA Jimmy Carter, tidligere president i Finland Martti Ahtisaari, tidligere president i Mexico Ernesto Zedillo og tidligere utenriksminister i Algerie Lakhdar Brahimi.

- The Elders har også tidligere besøkt de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet. På vår dagsorden står den spente internasjonale situasjonen, inkludert forholdene i Syria, Midt-Østen og Iran. Dette er alle saker som The Elders har vært engasjert i over lang tid. Vårt initiativ fra i fjor høst om FN-reform i forkant av 70 års jubileet vil også bli berørt. President Carter og jeg drar videre onsdagen til Jerusalem, og planen er også å besøke Gaza, sier Brundtland.

Tungvektere «The Elders» er en gruppe som i deres egne ord er «uavhengige globale ledere som jobber sammen for fred og menneskerettigheter».

Gruppa, som i skrivende stund består av 12 diplomatiske og politiske tungvektere, ble grunnlagt av Nelson Mandela i 2007. Den gang under lederskapet til erkebiskop Desmond Tutu.

Tutu gikk av i 2013 og etterlot sjefsstolen til tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan. Sammen med seg i rådet har han blant annet vår egen tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, den tidligere amerikanske presidenten Jimmy Carter og Martti Ahtisaari, som var president i Finland fra 1994 til 2000.

Det hører også med til historien at det ikke var så enkelt som at Mandela i 2007 bestemte seg for å tromme sammen politiske og diplomatiske veteraner. Initiativet kom fra et noe uventet hold.

Opphav Ifølge nettverkets egen hjemmeside sprang konseptet ut av en samtale mellom den britiske entrepenøren Richard Branson og musikeren Peter Gabriel.

Ideen deres var enkel - veldig mange samfunn verden over ser til sine eldre for veiledning og råd. Hvorfor ikke da samle noen av verdens mest kompetente innenfor områdene diplomati og menneskerettighetsarbeid for å bistå et stadig mer globalisert verdenssamfunn.

Branson og Gabriel tok sin idé til den sørafrikanske frihetsforkjemperen Nelson Mandela, som støttet forslaget. Sammen med Graca Marchel, tidligere undervisningsminister i Mosambik, og Desmond Tutu begynte Mandela å samle de store navnene, og gruppa ble offisielt presentert i juli 2007.

«Uvanlig» The Elders beskriver seg selv som en «uvanlig organisasjon», og sier selv at de er forsiktige med å ta for mye av æren for det de måtte oppnå gjennom sitt arbeid.

De holder jevnlig kontakt med hverandre, og to ganger i året møtes de alle sammen for å gjennomgå arbeidet, diskutere videre prioriteringer og planlegge arbeidet framover.

For at gruppa skal engasjere seg innenfor en spesiell sak krever det konsensus fra alle 12 medlemmene:

Martti Ahtisaari, Kofi Annan, Ela Bhatt, Lakhdar Brahimi, Gro Harlem Brundtland, Fernando Henrique Cardoso, Jimmy Carter, Hina Jilani, Graca Machel, Mary Robinson, Ernesto Zedillo og Desmond Tutu (æresmedlem).

De seks som i dag reiser til Moskva er Annan, Carter, Brundtland, Brahimi, Zedillo og Ahtisaari.

Også på lista over tidligere medlemmer er det flere kjente navn, deriblant Aung San Suu Kyi. Under all den tid hun satt i husarrest hadde gruppa alltid en tom stol på sine møter for å hedre henne og de andre politiske fangene i Burma.

- Kritisk stadium The Elders har allerede vært involvert i en rekke konflikter siden opprettelsen i 2007. De var aktive under Den arabiske våren og har i løpet av årene sendt en rekke delegasjoner til Midt-Østen for å arbeide med en løsning på konflikten mellom Israel og Palestina. I 2012 uttalte Carter:

- Vi har kommet til et kritisk stadium. Tostatsløsningen er den eneste realistiske veien til fred og sikkerhet for både Israel og Palestina.

De har også vært delaktige i konfliktløsing i Sudan og Sør-Sudan, Sri Lanka, Elfenbenskysten og Nord-Korea.

Daglig drift Ifølge nettverkets hjemmesider koordineres den daglige driften av en liten gruppe mennesker med hovedsete i London under ledelse av Lesley-Anne Knight.

Hun ble ansatt som administrerende direktør i 2013 etter at hennes forgjenger, Mabel van Oranje, som trakk seg av personlige årsaker.

Van Oranje sitter derimot fortsatt i rådet som består av en rekke av nettverkets sponsorer. Deriblant Richard Branson, Peter Gabriel og Kathy Bushkin Calvin fra FN.

Branson har også bygd et spesielt møterom for gruppa på øya Necker Island som er en del av Jomfruøyene i Det Karibiske hav.

FÅR BESØK: Vladimir Putin får denne uka besøk av en rekke politiske profiler fra gruppa «The Elders». Gruppa skal blant andre møte tidligere president Mikhail Gorbatsjov og Vladimir Putin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR BESØK: Vladimir Putin får denne uka besøk av en rekke politiske profiler fra gruppa «The Elders». Gruppa skal blant andre møte tidligere president Mikhail Gorbatsjov og Vladimir Putin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer