Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro skal overtale Kim Jong Il til å lytte

Besøker Nord-Korea.

FÅR BESØK AV GRO: Den tidligere norske statsministeren skal forsøke å overtale Nord-Koreas leder til å lytte til vesten. Foto: AFP/Scanpix
FÅR BESØK AV GRO: Den tidligere norske statsministeren skal forsøke å overtale Nord-Koreas leder til å lytte til vesten. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro Harlems Brundtland reiser til den isolerte kommuniststaten sammen med de tre tidligere presidentene Jimmy Carter, Martti Ahtisaari og Mary Robinson.

De fire er med i det såkalte Eldsterådet, tankesmien som Nelson Mandela tok initiativet til i 2007 og som består av flere tidligere statsledere og samfunnstopper.

Håper å bidra Søndag ankom kvartetten Kinas hovedstad Beijing, før de fortsetter til Pyongyang tirsdag og avslutter i Sør-Koreas hovedstad Seoul torsdag.

- I en tid der dialogen med Nord-Korea ser ut til å ha stanset opp, vil vi se på hvordan vi kan bidra til å redusere spenningen og hjelpe partene til å diskutere nøkkelspørsmål som atomnedrustning, sier Jimmy Carter.

Den 86 år gamle amerikaneren mottok i 2002 Nobels fredspris for sin innsats for verdensfreden, og det samme gjorde finske Martti Ahtisaari seks år senere.

Erfarne Mary Robinson, som var president i Irland fra 1990 til 1997, har en fortid som FNs høykommissær for flyktninger.

Gro Harlem Brundtland, som for få dager siden fylte 72 år, har markert seg sterkt internasjonalt, blant annet som leder for FNs spesialkommisjon for miljø- og utviklingsspørsmål.

Hun var også leder for Verdens helseorganisasjon (WHO) i fem år og er i dag medlem av Den internasjonale kommisjonen for ikkespredning og kjernefysisk nedrustning.

Akutt matmangel Foruten atomspørsmål vil de fire tidligere lederne diskutere den akutte matkrisen i Nord-Korea under sitt besøk i Pyongyang.

FN konkluderte nylig med at over 6 millioner nordkoreanerne, hver fjerde innbygger, trenger øyeblikkelig matvarehjelp.

- De akutte humanitære behovene må dekkes, men vi ønsker også å diskutere langsiktig matvaresikkerhet og helsespørsmål som er så viktige for økonomisk utvikling, sier Brundtland.

Enehersker Om de fire tidligere lederen får møte Nord-Koreas enehersker Kim Jong Il under besøket, er ikke kjent.

I Sør-Korea skal de ifølge nyhetsbyrået Yonhap ha samtaler med utenriksminister Kim Sung-Hwan og gjenforeningsminister Hyun In-taek. Det er også ventet at de skal møte president Lee Myung-Bak.

Spent forhold Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea har vært svært spent siden nordkoreanerne angrep en sørkoreansk øy og drepte fire mennesker i november.

TIL NORD-KOREA: Brundtland reiser med de tre tidligere presidentene Jimmy Carter, Martti Ahtisaari og Mary Robinson. Foto: Berit Roald / Scanpix
TIL NORD-KOREA: Brundtland reiser med de tre tidligere presidentene Jimmy Carter, Martti Ahtisaari og Mary Robinson. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

De to landene har aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen som delte den koreanske halvøy på begynnelsen av 1950-tallet, og nordkoreanerne skremte i 2006 omverdenen ved å prøvesprenge sin første atombombe.

I stampe Forhandlingene om atomnedrustning har stått i stampe siden april 2008, da nordkoreanerne forlot forhandlingsbordet og prøvesprengte sin andre atombombe kort tid etter.

Carter har også tidligere forsøkt å mekle mellom Nord-Korea og omverdenen. I 1994 reiste han til Pyongyang for å avverge åpen krig mellom landet og USA, og i august i fjor overtale han nordkoreanerne til å løslate amerikaneren Aijalon Mahli Gomes som av uklare grunner hadde tatt seg ulovlig inn i landet.

(NTB)

UKLARHET: Om de fire tidligere lederen får møte Nord-Koreas enehersker Kim Jong Il under besøket, er ikke kjent. Foto: AP/Srdjan Ilic/Scanpix
UKLARHET: Om de fire tidligere lederen får møte Nord-Koreas enehersker Kim Jong Il under besøket, er ikke kjent. Foto: AP/Srdjan Ilic/Scanpix Vis mer
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media