Gro snakker ut om sønnens selvmord

Gro Harlem Brundtland snakker åpent om sønnens selvmord og uttaler seg kritisk om norsk psykiatri i et intervju med svensk TV4 i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks år er gått siden sønnen Jørgen tok sitt eget liv. Selvmordet førte til at Gro Harlem Brundtland gikk av som leder for Arbeiderpartiet, men hun fortsatte som statsminister. Hun var urolig for sønnen før selvmordet, men sier hun ikke forsto risikoen likevel.

- Vi fikk ikke den type informasjon fra dem som hadde ansvaret på den psykiatriske siden at vi fullt ut var klar over den risikoen, sier hun.

Hun sier også at det var et problem å være både lege og statsminister. Som lege kunne hun stille mange av de riktige spørsmålene om sønnens sykdom, men fikk ikke alltid utfyllende svar.

- Det verste var nok likevel å være statsminister oppi det hele, sier hun.

Først nå er hun rede til å snakke åpent om tragedien. Hun forteller om sitt spesielle forhold til Jørgens datter, som bærer med seg trekk og blikk fra sønnen.

Gro Harlem Brundtland er kritisk til norsk psykiatri fordi den ikke tok i bruk nye medisiner tidlig nok.

- Jeg mener at det medisinske miljøet var på villspor for 10-15 år siden, da man undervurderte betydningen av det. Det kom i USA, men i de skandinaviske land var man skeptiske til de nye medisinene, og det betydde at mange mennesker gjennom flere år ikke fikk muligheten, sier hun.

(NTB)