Gro sørger over fly-ofre

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): - Vi er samlet her for å sørge over Mary Lou og Jonathan. Navnene deres var på passasjerlisten, sa en beveget Gro Harlem Brundtland i Genhve i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble hennes oppgave, som leder for Verdens helseorganisasjon WHO, å lede minnestunden over to av passasjerene som var om bord i det sveitsiske flyet som styrtet i havet utenfor Nova Scotia i Canada i går.

Disse to, Jonathan Mann og hans kone, Mary Lou Clements, var på vei til Genhve for nettopp å delta på møter i WHO. Begge var amerikanere.
USA og FN ble spesielt hardt rammet i denne ulykken. Swissair-ruta mellom New York og Genhve blir omtalt som FN-ferja, fordi flyet går direkte mellom de to FN-byene.

Minst sju av de omkomne var ansatt i FN, og hele 137 amerikanere var om bord i dødsflyet. Til sammen krevde ulykken 229 menneskeliv. I natt var 44 omkomne hentet i land etter flystyrten.

Jonathan Mann var en av pionerene i kampen mot aids, og hans kone, Mary Lou, var vaksinasjonsekspert. Mann var den første lederen for WHOs spesialprogram mot aids.
FNs generalsekretær Kofi Annan uttrykte også i går sin sorg over flyulykken.

Gros sorg

Seint i går kveld reiste Gro Harlem Brundtland til India. Her skal hun delta på et regionalt møte i Verdens helseorganisasjon i Sørøst-Asia. Gjennom sin nære medarbeider Jonas Gahr Støre formidler hun sin sorg over tapet av gode kolleger.

- Jonathan Mann klarte med sin egen personlig innsats å forandre historiens gang. Han var blant dem som sa fra om aids-epidemiens omfang før mange trodde at det var mulig. Han fokuserte også særlig sterkt på menneskerettigheter, sier Brundtland.
Tidligere på dagen holdt hun minnetalen over FN-medarbeiderne som omkom i flystyrten. Da var ikke alle navnene på passasjerlisten offentligjort, men alle visste at det var kolleger om bord i ulykkesflyet. Brundtland har selv møtt Jonathan Mann tre ganger. Sist var ved Harvards 75-årsjubileum i fjor. WHOs generaldirektør har imidlertid ikke personlig jobbet sammen med Jonathan Mann.

- Men jeg husker hans sterke overbevisning og personlige engasjement fra våre møter, sier Gro gjennom sin nære medarbeider.

- Det har vært en veldig emosjonell dag i WHO. Alle her føler at de er utsatt for denne forferdelige tragedien, sier Jonas Gahr Støre.

Mysterium

Det er ganske uvanlig at fly styrter mens de er i marsjhøyde. De aller fleste flyulykker skjer enten idet flyet letter eller lander. Ekspertene som i går undersøkte vrakdeler av SR111-flyet antydet i går at årsaken til ulykken enten var en teknisk feil eller menneskelig svikt.

Men det endelige svaret får ikke ekspertene før flyets ferdskriver er funnet. Her finnes opplysningene om hva som egentlig skjedde om bord i flyet halvtimen før det styrtet.

Pulverisert

Lokale fiskere var de første på ulykkesstedet, og sammen med over 300 personer fra kanadisk marine, kystvakt og frivillige hjelpemannskaper lette de etter omkomne hele natta.

- Bitene av flyet er så små at det virker som flyet er blitt helt pulverisert, sa en sjokkert fiskeskipper til tv-stasjonen MSNBC. På havet fløt små vrakrester, redningsvester og personlige eiendeler.

Man regner med å finne flere omkomne i en større del av flyet som er lokalisert under vann. Dårlig vær gjorde redningsarbeidet vanskelig, men i går var dykkere i gang med å lete etter ferdskriveren.
Swissair regnes som et meget sikkert flyselskap, og har ikke hatt dødsulykker siden 1979.

I dag flyr Swissair inn pårørende fra Sveits til Halifax for at de som ønsker det skal få være i nærheten av ulykkesstedet med sin sorg.

MINNETALE:</B> Gro holdt i går en minnetale over døde FN-kolleger.