Gro til kamp mot røyken

Gro Harlem Brundtland gjør de internasjonale tobakksgigantene til sin hovedmotstander, når hun til sommeren tar over som ny sjef for Verdens helseorganisasjon WHO. -Ungdommen må beskyttes mot røyking, sier helse-Gro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gro Harlem Brundtland møtte pressen i Geneve i dag, to dager før hun formelt blir vaglt til generalsekretær i Verdens helseorganisasjon.

- Røykeproblemet er spesielt akutt i utviklingslandene, som ikke har noen lovgivning som kan beskytte barn mot aggressiv markedsføring av tobakk, fortsatte hun. Harlem Brundtland blir onsdag formelt utnevnt til ny leder for Verdens helseorganisasjon.

Hun har også tidligere sagt at hun vil erklære krig mot røykingen, når hun i juli tiltrer stillingen som WHO-sjef. På et seminar i den asiatiske utviklingsbanken i april framholdt hun at røyking er en av de tre viktigste årsakene til tidlig død i Asia.

Lov og rett

Under en samtale med journalister i Geneve mandag sa Harlem Brundtland at utviklingslandene bør få lovforbud mot tobakksreklame rettet mot barn og ungdom, på linje med de forbud som allerede fins i mange vestlige land. WHO er klar til å bistå de enkelte land med å utforme og innføre en slik lovgivning, fortsatte hun.

- Tobakken må bekjempes her og nå, fordi barn og ungdom blir utsatt for påvirkning her og nå. Vi må fortelle verden hvorfor det er farlig å røyke, og gi råd om hvordan kampen mot tobakk kan ledes og styres, fordi regjeringene i utviklingsland blir nødt til å innføre lovgivning av samme type som vi har i Europa og USA, sa Gro.

Politiske observatører i Geneve betegnet hennes uttalelser som krasse, og sa at de tydet på at tobakksindustrien nå må forberede seg på nye angrep fra WHO. De store internasjonale tobakkskonsernene er blitt beskyldt for bevisste forsøk på å øke salget i utviklingslandene, siden markedene i de rike industriland viser en tilbakegang som neppe lar seg snu.

- Dreper for fote

- Tobakken dreper, og den slår ned for fote. Dette er det ingen tvil om. Det verste er at tobakksreklamen kan trenge inn i barns bevissthet og påvirke dem til å begynne å røyke på et stadium i livet der de ikke er voksne nok til å foreta et selvstendig valg, sa Harlem Brundtland.

WHO la i dag fram en fersk rapport om verdens helsetilstand, der det heter at kreft de siste årene er blitt en av de viktigste dødsårsakene i nylig industrialiserte land. Hvis ikke tendensen snur, vil utviklingslandene i stadig større grad bli rammet av kreftsykdommer som skyldes tobakksbruk, og som sto for 12 prosent av de 52 dødsfallene verden over som WHO fikk rapport om i fjor.

Bare sykdommer som skyldes infeksjoner eller parasitter og hjerte- og karsykdommer krever nå flere menneskeliv på verdensbasis enn de ulike formene for kreft. I 1997 døde 1,1 millioner mennesker verden over av lungekreft, som i 90 prosent av tilfellene var forårsaket av røyking, og det er ventet at tallet på kreftofre vil fortsette å vokse, spesielt blant kvinner som røyker.

(NTB-Reuters)

IKKE-RØYK: En av Gros viktigste oppgaver blir kampen mot tobakksgigantene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer