Gro tjente 500 000 på foredrag - i tillegg til pensjon

Likevel ble ikke Gro Harlem Brundtland etterforsket av Økokrim.

INGEN GRENSE: Da Gro Harlem Brundtland i dag vitnet i bedragerisaken mot de to tidligere stortingspolitikerne Magnus Stangeland og Anders Talleraas gjorde hun det klart at hun ikke ble gjort oppmerksom på at det fantes en inntektsgrense for hva hun kunne tjene ved siden av pensjonen. I stedet sto den tidligere statsministeren fast ved at hun hadde blitt forklart at det bare gjaldt fast inntekt som kunne bidra til at hun ikke fikk utbetalt pensjonen. Foto: Berit Roald / Scanpix
INGEN GRENSE: Da Gro Harlem Brundtland i dag vitnet i bedragerisaken mot de to tidligere stortingspolitikerne Magnus Stangeland og Anders Talleraas gjorde hun det klart at hun ikke ble gjort oppmerksom på at det fantes en inntektsgrense for hva hun kunne tjene ved siden av pensjonen. I stedet sto den tidligere statsministeren fast ved at hun hadde blitt forklart at det bare gjaldt fast inntekt som kunne bidra til at hun ikke fikk utbetalt pensjonen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under rettsaken i dag mot de to bedrageritiltalte Magnus Stangeland og Anders Talleraas kom det fram at Gro Harlem Brundtland tjente en halv million kroner på foredrag mens hun også mottok pensjon fra Stortinget høsten 2003.

Gro Harlem Brundtland fikk sin første pensjonsutbetaling i juli 2003. Men dette var ikke det eneste den ferske pensjonisten hadde å leve av.

Som topp-politiker internasjonalt og med en formidabel karriere bak seg, mottok den tidligere WHO-direktøren gjennom høsten 2003 en halv million norske kroner på foredrag ved forskjellige universiteter og oppdragsgivere i USA. Den norske pensjonen var da på rundt 350 000 kroner i året.

Likevel ble ikke den tidligere Ap-lederen etterforsket av Økokrim. Det til tross for at Brundtland har oversteget den samme inntektsgrensen som Magnus Stangeland og Anders Talleraas nå er på tiltalebenken for å brutt. De to er tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri.

- Foreldet Til Dagbladet forklarer førstestatsadvokat i Økokrim Elisabeth Roscher hvorfor Brundtland aldri ble etterforsket.

- Vi åpnet ikke sak for utbetalingene i 2003 fordi den da ville ha vært foreldet i forhold til grovt uaktsomt bedrageri. Men det er en mer sammensatt forklaring på hvorfor hun ikke ble etterforsket, sier hun og viser til Brundtlands tilbakebetaling av for mye mottatt pensjon i 2004 som en annen del av bildet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer