Gro var et av hovedmålene 22. juli. Her er hun tilbake på Utøya

- Jeg vet at jeg var hovedmålet, men jeg har aldri tatt det på alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTØYA (Dagbladet): Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland var et av Anders Behring Breiviks mål under terrorangrepene 22. juli 2011.

«Landsmoderen» reiste imidlertid før terroristen ankom Utøya og drepte 69 mennesker. I rettssaken året etter fortalte Anders Behring Breivik at planen hans var å halshugge Brundtland, filme det og legge det ut på nett.

I dag var Brundtland tilbake på øya. Den tidligere statsministeren synes det var vemodig å være tilbake.

- Det er en rar følelse. Det er en blanding av vemod og glede over å være tilbake. Det er så mye ungdom som er samlet igjen og nye generasjoner som ikke opplevde det som skjedde den forferdelige fredagen, sier Gro Harlem Brundtland idet hun går av ferga M/S «Thorbjørn» på Utøya.

- For meg er det helt klart vemodig.

- Tenker ikke på meg selv - Tenker du på at du var hovedmålet 22. juli?

- Nei, jeg har aldri brydd meg om meg selv. Det er de unge menneskene, og deres foreldre og søsken jeg tenker på, sier Brundtland til Dagbladet.

- Jeg vet at jeg var hovedmålet, men jeg har aldri tatt det på alvor, fordi jeg ble ikke rammet, sier hun.

Hun ankom sommerleieren sammen med Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik. De to deltar nå på «Veien mot et mer rettferdig samfunn - en generasjonsdialog» foran de omkring 1000 personene som deltar på leiren i år.

Det er første gang AUF avholder leiren på øya etter terrorangrepene, og «landsmoderen» og de mange AUF-erne var svært forventningsfulle til leiren.

- Det er stort å ta imot Gro. Hun er landsmoderen, og alle generasjoner som er til stede her har hørt om henne. Hun har vært på Utøya mange ganger, og startet tradisjonen om at Ap-lederen kommer hit og blir stilt til ansvar av AUF. Hun kommer ikke til å få så tøffe spørsmål i dag, sier AUF-leder Mani Hussaini til Dagbladet.

Ville ta Gro 22. juli 2011 talte Gro Harlem Brundtland til AUF-erne på Utøya. Breivik ønsket aller helst å skyte og drepe Gro Harlem Brundtland. Gro var selve landsmoderen, og ikonet for alt Breivik hatet så intenst.

Hun hadde bygget det Norge han var i en selverklært krig mot.

STOR APPLAUS: AUF-leder Mani Hussaini blir takket av Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt etter åpningstalen. I bakgrunn tidligere AUF-leder Eskil Pedersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STOR APPLAUS: AUF-leder Mani Hussaini blir takket av Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt etter åpningstalen. I bakgrunn tidligere AUF-leder Eskil Pedersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På nettet hadde han i debattinnlegg allerede omtalt Ap-legenden som «landsmorderen».

I dagene etter terrorangrepene, uttalte Gro at det ikke forandret noe for henne at hun var et mål.

- At dette kom fram i dag eller i går forandrer ikke mitt forhold til det som har skjedd. Dette handler om ofrene, sa hun noen dager etter ifølge VG.

Rekordoppmøte Leiren, som ble offisielt åpnet av AUF-leder Mani Hussaini i dag, opplever rekorddeltakelse i år. De to siste åra har leiren blitt avholdt på Gulsrud, og Hussaini utttalte at det var godt å komme hjem, samtidig som han roset alle de som hadde hjulpet til med gjenreisningen av Utøya.

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen ble rørt til tårer av åpningstalen.

- 22. juli vil for alltid være en del av Utøyas historie. Alt vi måtte gå gjennom. Alle de tunge dagene. Men denne dagen vil også være en del av Utøyas historie. Dagen hvor AUFs sommerleir igjen samler seg på Utøya, sa Hussaini i talen.

Ansiktene var alvorlige, og enkelte tørket tårer da AUF-lederen snakket om grusomhetene som rammet AUF for fire år siden. Blant de mange deltakerne som var samlet i gressbakken, de aller fleste førstegangsreisende på Utøya-leir, var det også flere overlevende fra 2011-leiren, skriver NTB.

REKORD: Over 1000 mennesker er påmeldt årets leir. Foto: Lars Eivind Bones
REKORD: Over 1000 mennesker er påmeldt årets leir. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer