Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro vinner over tobakken

Gro er tobakksprodusentenes verste fiende. Til uka kommer verden ett skritt nærmere røykeforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens helseorganisasjon (WHO) vil denne uken trolig vedta en verdensomspennede konvensjon mot tobakk. WHO-sjef Gro Harlem Brundtland står overfor sin største triumf noensinne.

WHOs 192 medlemsland har brukt nærmere fire år på å forhandle fram de 38 mer eller mindre forpliktende paragrafene som skal gjøre livet surt for tobakksindustrien.

Kampen mot tobakk har vært en av Gro Harlem Brundtlands prestisjesaker i de fem årene hun har sittet som verdens helsesjef.

Hun har stått klippefast i sin tro på at det måtte en internasjonal avtale til for å tøyle tobakksindustriens jakt på nye markeder. Med seg i kampen har hun blant annet mange utviklingsland, hvor røyking er på full fart oppover.

Historisk avtale

Årets helseforsamling åpner i Genève mandag, og onsdag skal konvensjonen etter planen vedtas. Aldri tidligere har verdenssamfunnet blitt enig om en internasjonal konvensjon når det gjelder helse.

Harlem Brundtland har selv anslått at det dør 11.000 mennesker hver dag på grunn av tobakk, det vil si om lag 4 millioner i året. Beregninger viser at tallet vil stige til 10 millioner innen 2030 hvis ingenting blir gjort: Av dem kan 7 millioner komme til å befinne seg i utviklingsland, ifølge Third World Network.

Fornøyd Høybråten

Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) sier til NTB at han er fornøyd med teksten, til tross for at Norge ønsket seg en mer forpliktende avtale:

- Dette er ikke tiden for å flagge at vi ønsket en strengere tekst. Konvensjonen er omfattende og ambisiøs, og det viktigste er at den blir vedtatt, sier han. Norsk lovgiving er allerede i dag strengere enn det konvensjonen krever.

Det er fortsatt knyttet en viss usikkerhet til om USA vil ta til orde for å endre deler av teksten. Flere paragrafer kan komme i konflikt med USAs ønske om å beskytte ytringsfriheten, blant annet kravene til merking og avertering.

I verste fall kan amerikanerne be om å få fjernet paragraf 30, hvor det heter at det ikke er mulig å reservere seg fra noen av bestemmelsene.

Lite forpliktende

Til tross for at røykere verden over risikerer røykelover slik vi er vant til i Norge, og tobakksindustrien vil bli avkrevd langt større åpenhet enn i dag, er mange av paragrafene lite forpliktende:

Forbudet mot reklame og sponsing er ikke absolutt. Det kan omgås hvis forbudet er i strid med et lands grunnlov. Tyskland og USA har under forhandlingene flagget at de ikke ønsker et reklameforbud.

Folk skal ifølge konvensjonen beskyttes mot røyking på arbeidsplasser og på offentlige steder, men hvordan er ikke spesifisert.

Alle som ratifiserer konvensjonen må innføre aldersgrense på kjøp av tobakk, likevel er det opp til det enkelte land å bestemme hvor grensen skal gå. I teksten anbefales 18-årsgrense.

Det finnes intet ris bak speilet, bortsett fra at land som ratifiserer avtalen må levere jevnlige rapporter til WHO om hvilke tiltak som er gjort.

Konvensjonen trer i kraft først 90 dager etter at 40 land har ratifisert den. Innen tre år skal landene ha innført lover for merking av tobakk, og innen fem år skal et reklameforbud eller restriksjoner for markedsføring være på plass. De fleste paragrafene har ingen tidsfrister.

Mindre tobakk?

Det er usikkert om konvensjonen vil føre til at det blir dyrket mindre tobakk fremover, ifølge seniorrådgiver Tharald Hetland i Helsedepartementet.

- Ambisjonen ligger i å redusere økningen av tobakksproduksjonen, mer enn en reell nedbygging. Hvis vi klarer det, har vi allerede spart millioner av menneskeliv, sier Hetland til NTB.

Utviklingslandene ønsket et globalt fond som skulle brukes til å støtte tobakksbønder som går over til annen virksomhet, men industrilandene var imot. Norges holdning var at et fond ville blitt for byråkratisk til at det ville kommet den enkelte bonden til gode.

I teksten blir tobakkprodusenter lovet økonomisk støtte til å gå over til annen «bærekraftig» virksomhet, men støtten skal gis via WHOs ordinære budsjetter.

Lang dagsorden

Det er ikke bare bekjempelse av tobakk som står på programmet under årets helseforsamling, som varer fra 19.-28. mai. Listen er lang og omfatter blant annet aids, rent vann, helse blant barn og unge og helsesituasjonen i Irak og de palestinske områdene.

Det er dessuten formelt valg på den nye generaldirektøren, sørkoreaneren Jong-wook Lee, som overtar etter Gro Harlem Brundtland i juli.

Høybråten kommer til å holde et innlegg om barns helse, hvor han blant annet vil snakke om overgrep, psykiske lidelser og mobbing, samt det norske barneombudet. Han tror ikke at tobakksaken vil fortrenge oppmerksomheten om andre helseproblemer:

- Tobakkskonvensjonen er spesiell siden det er første gang det gjøres et slikt vedtak. Men det er også et vell av andre saker, sier Høybråten.

(NTB)

KOMPROMISSLØS:</B> Gro Harlem Brundtland lar seg ikke skremme av mektige mennesker og store penger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media