Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grøholt blir sittende

Polets toppsjef blir sittende, men lenger ned i systemet får ansatte svi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I formiddag ble det klart at Vinmonopolets administrerende direktør Knut Grøholt (62) blir sittende i toppjobben, til tross for at han har vært på reiser betalt av andre bedrifter.

- Et enstemmig styre har tillit til at Grøholt fortsatt kan sitte i stillingen, sa styreleder Harald Arnkværn etter at han hadde redegjort for styrets konklusjon overfor arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten i formiddag.

«Relasjonsreiser»

Vinmonopolets styre refererer konsekvent til Grøholts påståtte smøreturer som «relasjonsreiser». På spørsmål om hva styret legger i ordet, svarte Arnkværn:

- Dette er reiser der folk blir kjent med hverandre.

- De tre-fire reisene til Grøholt har vært på er arbeidsrettslig sett ikke mislighold av arbeidskontrakten hans, sa Vinmonopolets styreleder.

Han synes ikke det er urettferdig at Grøholt blir sittende på toppen, mens ansatte lenger ned i systemet høyst sannsynlig får sparken etter smøringsskandalene.


Forskjellsbehandling?

Ifølge Harald Arnkværn og resten av Vinmonopolets styre er det stor forskjell på luksusreiser til idrettsarrangementer betalt av Telenor, og leverandørers innynding hos lavere polansatte.

- På den ene side er det snakk om alkoholleverandører som har drevet påvirkning av ansatte i polet. Grøholts reiser er noe helt annet. Dette er ikke reiser med alkoholleverandører, hvor vi har vårt monopol. Det er relasjonsreiser hvor han deltok på linje med andre norske næringslivsledere, sier Arnkværn.

Han vil ikke kalle Grøholts handlinger kritikkverdige.

- Men vi skulle jo gjerne sett at at  han ikke dro på disse turene.

«Medieskapt»

På spørsmål fra Dagbladet.no om styret vil stille betingelser til Knut Grøholts framtidige virke i Vinmonopolet, svarer styrelederen:

- Vi stiller ingen betingelser til at Grøholt får fortsette. En administrerende direktør har ubetinget tillit, han har ikke tillit på vilkår.

Styrelederen gikk langt i å antyde at oppstyret rundt toppsjefen er blåst ut av proporsjoner.

- Det ville vært feigt å ta ham ut av stillingen for å tilfredsstille et mediskapt behov, sa Arnkværn.

Ansatte får svi

Styret i Vinmonopolet satt sammen til klokka 02 i natt for å behandle framtida til Vinmonopolets toppsjef, samt de påståtte smøresakene rundt vinimportøen Ekjord AS.

Ved siden av Grøholt fikk også 15 andre polansatte sakene sine vurdert i natt. 

Harald Arnkværn sa i formiddag at styret har kommet fram til at for to av de ansatte er det ikke grunnlag for noe som helst.

Fire andre har fått skriftlig advarsler, mens ytterligere to ansatte vurderes oppsagt fra Vinmonopolet.

- Jeg understreker at vi vurderer to oppsigelser. Ifølge rettssikkerhetsregler i arbeidsmiljøloven har disse krav på å bli hørt først, sa Arnkværn.

Styret har videre gått inn for endringsoppsigelser for tre ansatte. Disse vil trolig bli sparket fra sine stillinger som butikksjefer, og i stedet få tilbud om jobb som ekspeditører.

Tre andre ansatte er nå uføretrygdet, mens èn av sakene ikke er ferdigbehandlet på grunn av mangelfulle opplysninger.

Høybråten følger styret

Få minutter seinere møtte Dagfinn Høybråten pressen. Han gjorde det klinkende klart at departementet ikke vil overprøve styrets anbefaling, og kaste Grøholt.

- Vi tar styrets innstilling til etterretning. Vi har ikke tenkt å reise sak om avvikling av hans arbeidsforhold, sa han.

- Jeg har stor tillit til styrets håndtering av de alvorlige forholdene som er avdekket. Vi har ikke grunnlag for å komme til en annen konklusjon enn et enstemmig styre.

Også Høybråten avviste alle spørsmål om det kunne oppfattes som forskjellsbehandling av polansatte at toppsjefen blir sittende.

- Vinmonopolets styre har sett saken ut fra en helhet, men jeg skjønner at det blir en utfordring å formidle dette, sa ministeren.

- Å la Grøholt sitte er ikke feighet, det er ryggrad.

Høybråten medgir at direktørens reisevirksomhet kan ha svekket Vinmonopolets omdømme, og håper på en debatt om hvor langt bedrifter kan gå i relasjonsbyggingen før de havner ut i smøreland.

<B>POLSJEF:</B> Sjefen for Vinmonopolet, Knut Grøholt (62), har vært hardt presset etter avsløringene om brudd på etiske retningslinjer i polet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media