FOR MYE SEL:  Grønland er i ferd med å drukne i millioner av seler som følge av EUs forbud mot import av selskinn. Foto: Roger Brendhagen
FOR MYE SEL: Grønland er i ferd med å drukne i millioner av seler som følge av EUs forbud mot import av selskinn. Foto: Roger BrendhagenVis mer

Grønland drukner i seler

EUs forbud mot import av selskinn skaper problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På grunn av forbudet er handelen med selskinnsprodukter på verdensmarkedet, og dermed jakten på sel, kollapset, og bestanden øker ukontrollert.

Grønlands Naturinstitut har dokumentert at det er en bestand på 17,6 millioner sel i grønlandske farvann, og at de spiser 16 millioner tonn fisk og skalldyr årlig.

Nå roper den grønlandske fisker- og fangstorganisasjonen Knapk, varsku. Lederen Leif Fontaine sier at importforbudet er i ferd med å skade økosystemet i grønlandske farvann.

- Allerede i dag er den voksende bestanden av forskjellige seler en tikkende bombe under den grønlandske fiskerinæringen, sier han til avisa Sermisiaq.

- Samtidig observeres det avmagrede seler i hele Arktis. Vi er bekymret for at det kan være hungersnød på gang i selbestanden i Arktis, sier han videre.

Fontaine mener Danmark løper fra sitt ansvar ved ikke å bidra til å få opphevet importforbudet og sikre urbefolkningens rettigheter.

(NTB)