Grønland raser mot «arrogante» dansker: Eksperter sier muligheten for løsrivelse er stor

- Arrogansen er alt-ødeleggende for vårt forhold i riksfellesskapet.

VITTUS OG KERRY: Da USAs utenriksminister John Kerry besøkte Grønland, var Qujaukitsoq blant dem han møtte. Foto: AP Photo/Evan Vucci, Pool
VITTUS OG KERRY: Da USAs utenriksminister John Kerry besøkte Grønland, var Qujaukitsoq blant dem han møtte. Foto: AP Photo/Evan Vucci, PoolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vittus Qujaukitsoq, handelsminister i Grønlands regjering Naalakkersuisut, sier i et intervju med Politiken at Grønland kan finne på å melde seg ut av Danmark.

Årsaken er det Qujaukitsoq beskriver som dansk arroganse og mangel på lokal selvråderett over ressursene på Grønland, da spesielt fisket.

- Arrogansen er alt-ødeleggende for vårt forhold i riksfellesskapet, sier Qujaukitsoq til Politiken og omtaler situasjonen som «75 års oppspart frustrasjon og avmakt».

- Tiår med taushet og fordekt spill

Qujaukitsoq hevder Grønland føler seg utnyttet av danskene gjennom mange tiår, og nevner spesielt mangel på kompensasjon for de amerikanske militærbasene Danmark har tillatt på øya, samt mangel på innflytelse over egen utenriks- og sikkerhetspolitikk.

- Flere tiår med taushet og fordekt spill fra Danmarks side viser oss at Grønland ikke er blitt tatt alvorlig, sier handelsministeren videre og legger til at den danske grunnloven er foreldet.

Det er i år 75 år siden Danmark først gjorde avtale med USA og amerikanske baser på Grønland, noe Qujaukitsoq ikke har gitt Grønland annet enn «bråk og forurensing» mens danskene sitter igjen med et styrket forhold til USA og «rabatt på sitt NATO-medlemsskap». Den grønlandske handelsministeren sier også at øya mangler innflytelse over fisket, som er den viktigste næringen i området.

Kjenner ikke igjen arrogansen

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen er ikke enig i at danskene opptrer arrogant overfor lokalbefolkningen på Grønland.

- Kritikken finner jeg verken rimelig eller konstruktiv. Jeg kjenner ikke igjen den arrogansen Vittus Qujaukitsoq beskriver, sier han til Politiken.

IKKE ENIG. Utenriksminister Anders Samuelsen kjenner seg ikke igjen i kritikken. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016
IKKE ENIG. Utenriksminister Anders Samuelsen kjenner seg ikke igjen i kritikken. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016 Vis mer

Andre eksperter avisen har snakket med beskriver utspillet fra Vittus Qujaukitsoq for oppsiktsvekkende.

- Dette lyder umiddelbart som et meget alvorlig angrep på riksfellesskapet som konstruksjon, og hvis målet har vært å finne det verst tenkelige tidspunktet for dette presset på Danmark, så må man nok si at de har lykkes, sier Nils Wang, sjef for Forsvarsakademiet til Politiken.

Andre eksperter avisen har snakket med sier at riksfellesskapet mellom Danmark og Grønland nå er truet.

Møtte Jens

I takt med smeltende is og den økte geopolitiske betydningen dette fører med seg skal løsrivelsestanken være i vekst på Grønland. Det har blitt avholdt en rekke forsiningsmøter mellom danske og grønlandske politikere de siste månedene, uten at tonen mellom København og Grønland er blitt merkbart bedre.

1. desember gikk Qujaukitsoq til det uvanlige skritt å møte med NATOs generalsekretær alene, uten representanter fra det offisielle Danmark forøvrig. Han skal ha gitt Norges tidligere statsminister klar beskjed om den voksende misnøyen med makthaverne i København.

Grønland ønsker nå å reforhandle forsvarsavtalen mellom USA og Danmark så de sitter igjen med mer for militær bruk av øyas historiske landområder.