USAs hemmelige atomprogram på Grønland

Grønlandsisen skjuler USAs hemmelige atomvåpenprogram. Nå frykter forskerne «Byen under isen» skal avdekkes

Frykter farlig forurensning om isen rundt tunnelene smelter.

STORT PROSJEKT: Dette bildet er tatt 6. juni 1959. Da var «Camp Century» bare kjent som et forskningsprosjekt drevet av den amerikanske hæren. De bygde en hel by i tunneler under isen. Nå frykter forskerne den hele skal avdekkes. Foto:  Keystone Pictures USA/ZUMAPRESS/NTB scanpix
STORT PROSJEKT: Dette bildet er tatt 6. juni 1959. Da var «Camp Century» bare kjent som et forskningsprosjekt drevet av den amerikanske hæren. De bygde en hel by i tunneler under isen. Nå frykter forskerne den hele skal avdekkes. Foto:  Keystone Pictures USA/ZUMAPRESS/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Midt under Den kalde krigen var USA i gang med et hemmelig, underjordisk og kaldt prosjekt.

Prosjektet var kjent under navnet «Camp Century», men selv ikke danske myndigheter, som den gang eide og regjerte Grønland visste egentlig hva amerikanerne drev med.

«Camp Century» var bare et dekknavn, og amerikanerne hevdet overfor Danmark at prosjektet var til for å drive forskning, arktiske undersøkelser og trene på militærdrift på grønlandsisen.

Det var bare dekkhistorien.

Nå kan hele det omfattende og hemmelige prosjektet bli avdekket for resten av verden, med farlige konsekvenser.

«Project Iceworm»

KJERNEKRAFTVERK: «Byen under isen» ble drevet av et lite kjernekraftverk, som skal ha vært verdens første mobile kjernekrafverk. Her er det plassert i tunnelene i «Camp Century» på Grønland i 1961. Foto: NTB scanpix
KJERNEKRAFTVERK: «Byen under isen» ble drevet av et lite kjernekraftverk, som skal ha vært verdens første mobile kjernekrafverk. Her er det plassert i tunnelene i «Camp Century» på Grønland i 1961. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var i 1959 den amerikanske hæren begynte byggingen av leiren omkring 200 kilometer fra vestkysten av Grønland, ikke langt fra den etablerte militærflybasen Thule.

Leiren, som ble kjent som «Byen under isen», ble drevet av verdens første mobile kjernekraftverk, ifølge The Guardian.

Der hentet forskere ut prøver fra innlandsisen og drev forskning, samtidig som det foregikk et hemmelig prosjekt med skumlere hensikter.

Det ble kalt «Project Iceworm» av de amerikanske militærtoppene.

Selv om «Camp Century» ble et nettverk av tunneler åtte meter under bakken med både laboratorier, sykehus, kinosaler og en kirke, var planene langt med ambisiøse.

Amerikanerne ønsket å bygge et tunnelsystem på omkring 4000 kilometer. Tunnelene skulle inneholde 600 ballistiske raketter i klynger seks kilometer fra hverandre. Atomstridshodene skulle være rettet mot Moskva og Sovjetunionens satellitter, skriver The Guardian.

Fryktet kollaps

Det gikk etter hvert opp for ingeniørene at et slikt prosjekt åtte meter under snøen og isen ikke vill fungere. Den ustabile isen beveget seg konstant og kunne føre til at hele konstruksjonen kollapset.

Åtte år etter at byggingen begynte, ble hele prosjektet lagt ned. Men restene ble liggende igjen.

FORSKERE: Danske Søren Gregersen og amerikaneren Kent Goering fikk stilling som forskere på Grønlandsbasen. De bodde i trange kår i tunnelene under isen i flere måneder. Foto: NTB scanpix
FORSKERE: Danske Søren Gregersen og amerikaneren Kent Goering fikk stilling som forskere på Grønlandsbasen. De bodde i trange kår i tunnelene under isen i flere måneder. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge NPR førte mer snø og is til at «Byen under isen» gikk dypere og dypere.

Da forskerne forlot basen midt ute på grønlandsisen, var det i trua på at den ville ligget begravd for evig.

Ingen unaturlig tanke i 1967, men med klimaendringene kan alt det forandre seg.

Grønlandsisen er i ferd med å smelte, og i en ny studie publisert av American Geophysical Union, konkluderer forskerne med at klimaendringene vil føre til at den hemmelige basen kan bli avdekket i løpet av de neste 75 åra.

Istap som følge av klimaendringer er allerede synlig nordvest på Grønland. Forskernes beregninger på at basen vil bli avdekket er basert på et verst tenkelig scenario når det kommer til issmelting. Det understrekes også at smeltevann som tar seg inn i basen kan føre til forurensning.

Forskerne mener at avfallet som ligger igjen ikke lenger kan betegnes som bevart for evig på grunn av den smeltende isen.

- Ingen vet hvor mye som er igjen. De trodde det ville snø inne, og det de sa var at avfallet ville bli bevart for evig på grunn av akkumulerende snø, sier sjefforfatter for undersøkelsen, William Colgan ved York University i Canada, til NPR.

- Nå du kommer dit, ser det bare flatt og hvit ut som hvor som helst ellers på grønlandsisen. Det er først når du skjønner hva som ligger under bakken, at dette stedet er noe spesielt, sier han.

Farlige miljøgasser

De har regnet seg fram til at det blant annet er 200 000 liter diesel under bakken. I tillegg tror de flere andre forurensende stoffer.

Stoffene inkluderer PCB-gass, som regnes for å være en av verdens farligste miljøgasser, samt store tanker fylt med kloakk og radioaktivt avfallsstoff.

- Disse funnene er bekymringsverdige, mener Grønlands utenriksminister Vittus Quajaukitsoq, samtidig som han understreker at det nå arbeides med å fastslå hvem som er ansvarlige for å rydde opp.

Ifølge grønlandske myndigheter er det mye som er «uklart» i de gamle avtalene mellom København og Washington. Både Danmark og USA har imidlertid lovet å bidra til oppryddingen.

- Vi skal fortsette med å samarbeide med danske og grønlandske myndigheter og ivareta gjensidige sikkerhetsinteresser, lover det amerikanske forsvarsdepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer