USAs topphemmelige rakettbase

Grønlandsisen skjuler USAs hemmelige atomvåpenprogram. Nå truer Grønland med å gå til FN

Grønland truer med å gå til FN dersom ikke USA og Danmark fjerner giftig avfall fra en topphemmelig rakettbase som ble bygd under innlandsisen for over 50 år siden.

FORSKERE: Danske Søren Gregersen og amerikaneren Kent Goering fikk stilling som forskere på Grønlandsbasen. De bodde i trange kår i tunnelene under isen i flere måneder. Foto: NTB scanpix
FORSKERE: Danske Søren Gregersen og amerikaneren Kent Goering fikk stilling som forskere på Grønlandsbasen. De bodde i trange kår i tunnelene under isen i flere måneder. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske Camp Century-basen ble bygd med dansk velsignelse under isen på Nordvest-Grønland under begynnelsen av den kalde krigen.

Nettverket av tunneler inneholdt alt fra rakettbase til laboratorier, sykehus, kinosaler og en kirke. Elektrisk kraft fikk de fra et lite atomkraftverk.

Miljøavfall

Da leiren ble nedlagt på grunn av sikkerhetsproblemer i 1969, ble store mengder miljøfarlige stoffer liggende under isen. Nå er isen i ferd med å smelte og faren for utslipp overhengende. Hvem som skal rydde opp, krangles det om.

Grønland krever at Danmark ber amerikanerne rydde opp etter seg før isen smelter, skriver Politiken.

Danmarks utenriksminister Kristian Jensen har lovet å undersøke saken, noe myndighetene på Grønland ikke vil slå seg til ro med.

Truer med FN

Landsstyret i Nuuk truer nå med selv å gå til FN og viser blant annet til internasjonale konvensjoner om urfolks rettigheter.

– Dersom det fra dansk side ikke er noen vilje til å ta skritt for å imøtekomme våre ønsker, vil Grønland bli nødt til å ta opp saken med relevante internasjonale organer, heter det i et brev fra den grønlandske utenriksministeren Vittus Qujaukitsoq til sin danske kollega.

Torsdag møtes de to ifølge Politiken i Nuuk for å drøfte saken, men ingen av dem vil kommentere møtet på forhånd.

(NTB)