Grønlandsisen smelter raskere

Større havnivåstigning enn FNs klimapanel trodde først?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Innlandsisen på Grønland smelter langt raskere enn tidligere antatt, viser nye danske målinger. Det betyr trolig en større havnivåstigning enn FNs klimapanel har anslått.

Det forsvinner nå fire ganger så mye innlandsis hvert år som på begynnelsen av 2000-tallet, sier forskningsleder Abbas Khan ved Danmarks Rumcenter, som er ansvarlig for forskningsprosjektet.

- Før 2004 skjedde det en nettoavsmelting fra isbreene i Sørøst-Grønland på mellom 50 og 100 kubikkilometer om året. Etter 2004 har det vært en enorm økning i isens massetap, så avsmeltingen er nå oppe på omkring 300 kubikkilometer. Det er en økning på 400 prosent, som er meget urovekkende, sier Khan.Havnivåstigning De nye forskningsresultatene ble publisert i forskningstidsskriftet Geophysical Research Letters torsdag. Målingene er gjort i samarbeid med Colorado-universitetet i USA.

- Hvis utviklingen fortsetter, vil smeltevannet fra innlandsisen få verdenshavene til å stige med mer enn 60 centimeter i løpet av dette hundreåret, sier Khan.

FNs klimapanel anslår i sin siste rapport at verdenshavene vil stige med 20 til 60 centimeter før 2100. De nye resultatene viser at stigningen ligger i den høyeste enden av dette intervallet, kanskje høyere, sier Khan.

GPS-målinger

Forskerne har brukt svært fintfølende GPS-utstyr til å måle istapet.

Smeltingen har særlig rammet breene Helheim og Kangerlussuaq i Øst-Grønland, men gjelder for en hel rekke isbreer, 21 i alt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer