Grønn grill for vegetarianere og miljøtopper

LILLE HERBERN (Dagbladet): Miljøtoppene er enige om at vi må spise mindre kjøtt. Lovordene florerte da kjøkkensjef Eirik Nordby fra Bollywood Dancing i Oslo disket opp med vegetargrill i sjøluft og sommersol. - Det fins mer enn kokte grønnsaker, erklærte kokken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til daglig er Eirik Norby kjøttetende hamburgerpusher, men tok utfordringen på strak arm da Dagbladet ba ham grille vegetarmat.

- Grønnsaker er ikke bare noen man skal fylle på med rundt et kjøttstykke. Grønnsakene skal være selvstendige bestanddeler i retten, sa Nordby og gikk til verket over gassgrillen sammen med kokkelærling Tor Kristian Tofte.

Og etter verdens korteste ferjetur fra Bygdøy kom Heidi Sørensen fra Naturvernforbundet, Steinar Lem fra Framtiden i våre hender, David Stenerud-Mikalsen fra Greenpeace, Siri Martinsen fra NOAH og Nora Christiansen fra Natur og Ungdom ut til en av Oslofjordens nesten-hemmelige perler.

- Mindre kjøtt

Steinar Lem erklærer seg som vegetarianer i ånden, men spiser pinnekjøtt til jul og kjøtt når vertskapet byr på det.

- I dag spiser nordmenn rundt 60 kilo kjøtt per år. Tallet bør ned til 30 kilo i året, sa Steinar Lem.

Lem begrunner dette med hvor ressurskrevende det er å produsere kjøtt. Det er verdens matreserver slaget står om.

- I stedet for et kilo kjøtt kan man produsere 500 flasker rødvin, fortalte Lem.

- Hjelper det noe med alle Dagbladets artikler om kreftforebyggende grønnsaker? spurte vi.

- Kjøtt er for billig. Folk går etter pris. Det synes å være mer avgjørende enn gode helseråd i Dagbladet, sa Lem.

- Ekstremt

Siri Martinsen i NOAH er vegetarianer for dyras skyld, og slik skilte hennes argumenter seg vesentlig fra de øvriges.

- Dyr vil leve og de føler smerte. Vi har ikke rett til å spise dem når vi kan dekke våre næringsbehov på andre måter, sa Martinsen rett før Eirik Nordby serverte fruktpunsj - dagens alkoholfrie smaksbombe.

- Riktignok må verdens kjøttkonsum ned, men jeg synes det blir for ekstremt å forvente at alle skal bli vegetarianere, sa David Stenerud-Mikalsen.

Han hevdet, og fikk bekreftende nikk rundt bordet, at det avgjørende er hva dyrene har spist før de havner på tallerkenen. Kraftftr er nei-mat for dyra.

- Folk bør absolutt spise fisk. Men oppdrettslaks bør folk holde seg unna. Oppdrettsnæringen skader miljøet, sa Stenerud-Mikalsen.

- Dyr skal ha det bra. Det er også en grunn til å ikke spise oppdrettslaks, supplerte Nora Christiansen.

- Bruk vår natur

Heidi Sørensen mener at kostholdet vårt skal gjenspeile naturen rundt oss.

- Vi har fisk, gress og lauv. Gress og lauv er god mat for drøvtyggerne, sa Sørensen, og mener at vi godt kan spise storfekjøtt og sau. Kylling og gris sier hun nei takk til.

- Det viktigste er at vi produserer maten økologisk, ikke om vi spiser kjøtt eller ei. Men mange av dyrene vi spiser har spist menneskemat som f.eks. korn. Det er ressurssløsing, sier Sørensen.

Hun viste til det italienske kjøkkenet som et godt eksempel på at kjøttmengden ikke behøver å være stor i middagsrettene.

- Naturvernforbundet mener så absolutt at naturen har egenverdi og vi skal ha respekt for dyrenes liv, men vi kan høste av naturen i forsvarlige mengder, sa hun.

Det må nok mer enn litt fruktpunsj til for å få Sørensen og Martinsen til å bli enige i de glidende overgangene mellom dyrs rettigheter og naturvern.

Så kom Bollywood-kokk Eirik med lekre grillretter.

Matauk

Visst fikk kokken skryt, og svarte med en lengre utlegning om sosial og opplevelsesrik matauk i skog og mark.

- Digg! sa Nora Christiansen, og hørtes nesten ut som Thorbjørn Egner i «Grønnsakspisersangen» da hun fortalte at hun var mett uten å føle seg tung i magen.

- Jeg likte de bakte tomatene veldig godt, sa Heidi Sørensen og sa seg ordentlig lei av såkalte grillfester med svidde pølsebiter og kjøttkaker.

Steinar Lem var veldig fornøyd, men kunne ikke underslå at indisk vegetarmat er hans klare favoritt.

- Fruktpunsjen var veldig god. Hva er det i den? undret han.

- Lærte det av en inder. I varmen er litt salt og eddik i drikken bra hvis man skal lage en virkelig tørsteslukker. Det nytter ikke med Coca-Cola, sa Eirik Nordby og pakket sammen grillen.

VELBEKOMME: Eirik Nordby disker opp for miljøfolket. Til venstre ved bordet sitter David Stenerud-Mikalsen. Deretter følger Nora Christiansen, Heidi Sørensen, Siri Martinsen og Steinar Lem.
FAKTA?: -I stedet for ett kilo kjøtt kan man produsere 500 flasker vin, sier Steinar Lem.