GRØNN SATSING: Jens Ulltveit-Moe har tapt milliarder på sin grønne satsing. Foto. Eivind Yggeseth / Finansavisen
GRØNN SATSING: Jens Ulltveit-Moe har tapt milliarder på sin grønne satsing. Foto. Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

Grønn gru for Ulltveit-Moe

Jens Ulltveit-Moe tapte en halv milliard på solenergi og bioetanol i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Kanskje jubler han for grønn fremgang i norsk politikk, men Jens Ulltveit-Moes (73) investeringer i fornybar energi fortsetter å koste ham store summer, skriver Finansavisen i dag.

I 2014 tapte Umoe-gruppen 489 millioner. Bak skrekktallene ligger blant annet et kraftig kursfall i solenergiselskapet REC Silicon, der Ulltveit-Moe er største aksjonær.

I tillegg ble det foretatt en ny nedskrivning på 347 millioner i datterselskapet Umoe Bioenergy, som produserer bioetanol fra sukkerrør i Brasil.

Vil tilføre mer penger Umoe-gruppen konverterte 750 millioner i gjeld til egenkapital i selskapet i fjor, og vil tilføre ytterligere kapital i år, fremgår det av årsberetningen for 2014.

Mens aksjene i både REC Solar og livbåtselskapet Schat-Harding ble solgt med god gevinst i 2013, ble det ikke gjennomført vesentlige salg i fjor.

- Et forventet svakt resultat. Med det mener jeg at vi investerer motsyklisk i selskaper som typisk har dårlig inntjening, og så kommer verdiene til syne når vi selger virksomheter. Det gjorde vi i 2013, men ikke i 2014, sier finansdirektør Espen Klitzing i Umoe-gruppen til Finansavisen.

Svake avlinger Umoe Bioenergys tap på 418 millioner i fjor, gjør at selskapet har gått med et samlet underskudd på over 3,1 milliarder siden etableringen i 2007.

Et vedvarende problem for selskapet er at man ikke har klart å få produksjonen av sukkerrør opp på et nødvendig nivå. Dermed får man for lite tørrstoff til produksjon av elektrisitet, og må derfor kjøpe inn strøm i spotmarkedet i perioder.

En svak nedgang i utsalgsprisen på bioetanol bidro også til det svake resultatet i fjor.

- Hvis vi hadde trodd vi ikke skulle få det til, hadde vi stoppet. Utviklingen for vår virksomhet i Brasil går rett vei etter vårt syn, sier Klitzing til Finansavisen.

Flere økonominyheter Bergen Group-selskap konkurs
Spetalens legemiddelbaby med nytt forkjølelses-produkt
Nå blir det eiendomsskatt i Oslo - dette trenger du å vite