MÅ UT:  Hanna E. Marcussen fra Miljøpartiet De Grønne under partiets landsmøte i Sandvika I ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MÅ UT: Hanna E. Marcussen fra Miljøpartiet De Grønne under partiets landsmøte i Sandvika I ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Grønn ildsjel mister plass i De Grønne

Hanna Marcussen må ut etter seks år som talsperson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hanna Marcussen har vært én av partiets to talspersoner i seks år. Dette er maksgrensa for å ha et slikt verv i partiet, og i dag stemte landsmøtet ned forslag til vedtektsendringer som kunne gitt Marcussen mulighet til å stille til gjenvalg.

Søndag skal partiet velge nye talspersoner, og da vil etter alt å dømme partiets ene stortingsrepresentant Rasmus Hansson få følge av Hilde Opoku, en SV-avhopper fra Trondheim, i den todelte ledelsen.

Landsmøtet vedtok å utvide maksgrensen for tillitsverv til ti år, men avviste et forslag om at vedtektsendringen skal tre i kraft umiddelbart. Et forslag om å endre den særegne grønne lederstrukturen med to talspersoner, ble avvist.

Ville bli Marcussen har ikke lagt skjul på at hun ønsker å fullføre jobben hun har gjort. Hun kaller partiet sitt hjertebarn, noe hun har brukt «hver våkne time» på de siste seks årene.

- Det er kjipt å si ha det til et prosjekt jeg er glad i, sier hun til NTB like etter voteringen, og forteller at hun framover ikke vil ha noen rolle i partiet, men understreker at hun fortsatt ønsker å jobbe med miljøsaken.

- Og jeg skal ikke si at jeg aldri kommer tilbake til dette partiet, legger hun til, mens hun mottar støttende klemmer og hilsener av delegater som er på vei til en svært forsinket middag.

- Slipper ikke unna Partiets eneste stortingsrepresentant Rasmus Hansson er på sin side tydelig i sin tale:

-  Hun slipper ikke unna. Hun skal inn og gjøre mer. Selvfølgelig skal hun inn på Stortinget. Hun er ett av de aller største politiske talentene vi vet om i dette partiet, sier Hansson.

Han er for øvrig prinsipielt enig i vedtektsendringene som ble gjort.

Flere delegater talte imot å endre reglene for å beholde en leder, og sammenlignet med autoritære regimer rundt om i verden. Andre var redde for at dagens regler ville hindre partiet i å ta med seg dyktige personer videre når partiet nå forbereder seg på kommunevalgkamp neste år. Ambisjonen er å stille lister i over 300 kommuner.

Da blir Opokus erfaring fra bystyret i Trondheim bra å ha med. Hun gjør det klart at hun har beina støtt plassert i det grønne partiet, tross sin røde fortid.

- Jeg har gått fra venstresiden og står for den grønne ideologien, understreker hun.

Hun mener ikke det er noen grunn til å stille spørsmål ved partiets blokkuavhengighet med henne i ledelsen.

- I dette partiet har vi folk som kommer fra så å si alle partier og føler seg hjemme her, sier hun.

I støpeskjeen Regeldebatten var ett av flere tegn på at det er et parti i støpeskjeen som i helgen holder sitt landsmøte i Bærum.

Ordstyrerne hadde til tider en krevende oppgave med å lose delegatene gjennom punktene på programmet - og stoppe delegatene fra å applaudere i tide og utide.

Partiet vokste kraftig under fjorårets stortingsvalg både i antall medlemmer og velgere, og landsmøtet er det største partiet har hatt.

Delegatene mottok uvanlige videohilsener fra både statsminister Erna Solberg (H) og partilederne Jens Stoltenberg (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Klimaprosent Rasmus Hansson brukte sin åpningstale til å lansere et forslag om at 1 prosent av landets brutto nasjonalinntekt skal brukes til klimatiltak i fattige land, gjennom FNs grønne fond.

Landsmøtet besluttet også å fremme tiltak for å redusere arbeidstiden og konkretiserte et forslag om en klimalov. Den skal inneholde lovfestede mål for klimautslipp fram mot 2050, og forpliktende utslippstak for hver sektor.

Hansson benyttet ellers sjansen til å skryte av partiets seire så langt.

- Vi er kommet inn i norsk politikk for å bli, vi skal forandre norsk politikk og vi skal forandre Norge, konkluderte han.
(NTB)