GRØNN FERSKING: Det danske grønne partiet Alternativet har fått overraskende høy oppslutning i sitt første valg til Folketinget, ifølge to valgdagsmålinger. Her er partileder Uffe Elbæk med en Å, som er forkortelsen til partiet. Foto: Scanpix
GRØNN FERSKING: Det danske grønne partiet Alternativet har fått overraskende høy oppslutning i sitt første valg til Folketinget, ifølge to valgdagsmålinger. Her er partileder Uffe Elbæk med en Å, som er forkortelsen til partiet. Foto: ScanpixVis mer

Grønn optimisme i det danske valget

Partiet Alternativet får ni mandater i Folketinget, ifølge to valgdagsmålinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): - Det er love in the air, sier partileder Uffe Elbæk.

Det radikale partiet med sin grønne miljøprofil ble stiftet av tidligere kulturminister Elbæk som forlot Radikale Venstre, søsterpartiet til norske Venstre, etter å ha blitt valgt inn ved forrige valg.

Målet var sperregrensen - Vi gikk til valg i håp om å komme over sperregrensen. Nå ser det ut til at vi får 4,9 prosent. Det her gjør et kjempeinntrykk. Det er veldig mange dansker som ønsker en progressiv klimapolitikk, og som synes at det er for mye konkurranse og kynisme i Danmark, sier partilederen til DR.

Alternativet får 4,9 prosent på både DR og dansk TV 2s valgdagsmålinger. Dersom det blir valgresultatet, seiler det helt ferske partiet inn i Folketinget med hele ni mandater.

- Alle journalistene begynner å danse, det er bare så fint, sier Elbæk som var omringet av pressefolk da han analyserte målingene torsdag kveld.

Alternativet definerer seg som et grønt parti som ønsker et oppgjør med tradisjonell politisk tenkning og neoliberalisme. Blant annet vil de innføre kjøttfrie dager i Danmark og innføre 30-timers arbeidsuke.

Hovedopposisjonen mister mandater Danske Venstres Claus Hjort Fredriksen sier at partiets dårlige valgdagsmålinger er et resultat av et vanskelig år. Både DR og TV 2s valgdagsmålinger viser at Venstre, som er Danmarks svar på norske Høyre, gjør et dårlig valg.

Målingene viser at partiet vil miste enten 11 eller 12 representanter og får enten 36 eller 35 mandater. Oppslutningen har samtidig gått ned fra med rundt 7 prosentpoeng til rundt 20 prosent i begge målinger.

- Det er en smertelig tilbakegang. Det kommer etter et år der vi har hatt være vanskeligheter. Det betaler vi en pris for i dag, sier den tidligere finansministeren.

Likevel kan Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen ende opp som Danmarks statsminister hvis den blå blokken totalt får flere mandater enn den røde. Og ifølge valgdagsmålingene fra Dansk TV 2 og DR ligger de foran med henholdsvis ett og to mandater.

- Det er så tett at vi ikke kan si om det blir maktskifte. Spenningen vil være intakt noen timer ennå, sier Hjort Fredriksen.

Nasjonalister gjør framrykk Leder Kristian Thulesen Dahl i det nasjonalistiske og innvandringskritiske Dansk Folkeparti er også fornøyd med valgdagsmålingene.

- Jeg har en god følelse fordi vi har gjort det godt i valgkampen. Nå skal vi høste fruktene av vårt arbeid. Jeg ser et godt resultat for Dansk Folkeparti - det har alle meningsmålinger vist, sier Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti, som er kjent for å ville stenge Danmarks grenser, har gått kraftig fram på valgdagsmålingene til DR og TV 2 og får rundt 18 prosent av stemmene. Det tilsvarer 32 eller 33 mandater, en framgang på enten 10 eller 11 representanter fra 2011.

- Det er jo fantastisk. Det er det vi har sett på flere meningsmålinger hittil, men vi har ikke turt å håpe på det. Og vi er jo ikke helt sikre ennå, sier tidligere partileder Pia Kjærsgaard.

Partiet lengst til høyre i dansk politikk vil bli en solid maktfaktor i Folketinget, men det har ikke avslørt om det vil inn i regjering med resten av den blå blokken.