Grønn Ungdom: - Å føle kjøttskam er bra

Skal klimakrisen unngås holder det ikke å kutte i alle fossile utslipp. Grønn Ungdom går nå til krig mot kjøtt som hverdagsmat.

FESTMAT: Kjøtt skal bli så dyrt at det bare blir festmat og ikke puttes i enhver salat eller nytes til hverdags, hvis MDG får det som de vil. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FESTMAT: Kjøtt skal bli så dyrt at det bare blir festmat og ikke puttes i enhver salat eller nytes til hverdags, hvis MDG får det som de vil. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag kommer FNs klimapanel (IPCC) med en ny rapport om klimaendringer og arealbruk.

Den britiske storavisa The Guardian har fått en lekkasje, som sier at det vil bli umulig å holde global oppvarming i sjakk med mindre verden endrer matproduksjonen.

I korthet går det ut på at kjøttproduksjonen må gå drastisk ned.

Rapporten kommer bare noen små dager etter en rekordvarm juli, der kloden var 1,2 grader over før-industriell tid.

- Det er klart det er alvor nå. Varmerekorder og rapporter som kommer nå viser at det er mer alvorlig enn man har trodd. Virkeligheten overgår skremselshistoriene vi har fått høre, sier Teodor Bruu, nasjonal talsperson i Grønn Ungdom og førstekandidat for MDG i Gamel Oslo i høstens kommunevalg.

LEGG NED: Teodor Bruu er talsperson for Grønn Ungdom og mener de individene det er flest av i Norge med følelser er kyllinger. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Krig mot biffen

Den nye FN-rapporten tegner et ekstra dystert bilde, som må få konsekvenser, ifølge Bruu.

- Hvis lekkasjene stemmer, sier rapporten at det på langt nær er nok å kutte i fossilt brennstoff. Man må kutte i alle utslipp. Vi vet at husdyrholdet står for mye utslipp, da må vi også kutte der, sier Bruu.

FØRSTEKANDIDAT: Nasjonale talspersoner Teodor Bruu i Grønn Ungdom er listetopp for partiet i bydel Gamle Oslo. Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix
FØRSTEKANDIDAT: Nasjonale talspersoner Teodor Bruu i Grønn Ungdom er listetopp for partiet i bydel Gamle Oslo. Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix Vis mer

Landbruket står for om lag ti prosent av utslippene i Norge, og da hjelper det ikke med el-traktorer og andre lavthengende frukter.

- Vi i Grønn Ungdom ser ingen grunn til at landbruket skal holdes utenom den utviklingen. Vi må ta problemet ved roten og hovedproblemet i landbruket i dag er at vi produserer kjøtt i altfor stort volum. Det er ikke bare ineffektiv ressursbruk, ved å fø kuer mat mennesker kan spise, men også ved at kuer og sauer har store klimautslipp. Vi blir ikke et nullutslippssamfunn uten å ta tak i de utslippene. Det er den siste FN-rapporten klar på, vi må omstille matproduksjonen i verden.

Fruktbar skam

- Så når vi nettopp er ferdig med å skamme oss over sommerens flyreiser, så skal vi skamme oss over lørdagsbiffen?

- Jeg tror skam kan være fruktbart, hvis det fører til politisk endring. Politikk handler i bunn og grunn om moral og der er skam et sentralt begrep. Skam er følelsen av å ha gjort noe galt. Den frustrasjonen, skammen, den må politikerne ta på alvor.

- Når store deler av befolkningen kjenner på flyskam eller kjøttskam, er det egentlig en bra ting. Folk ønsker en grønn omstilling og at samfunnet skal endres. Jeg skjønner at folk har ulike assosiasjoner til skambegrepet, men det handler ikke om folks diett. Politikken skal ikke peke på folk og si at du skal ha den og den dietten. Folk må spise så sunt eller usunt de vil, det handler om at vi har et forbruk som samlet sett ikke er bærekraftig.

- Men det er de som har vært med å styre Norge siden vi fikk kunnskap om klimaendringene, som virkelig bør føle skam for ikke å ha gjort noe.

Kjempedyrt kjøtt

- Da er det bare rikfolk som har råd til kjøtt til hverdags og så blir det festmat for resten?

- Kjøtt skal ikke forsvinne helt, men det skal være noe vi skal glede oss ekstra til - ikke noe vi putter i enhver salat. Kjøtt skal bli kjempedyrt. Et av hovedvirkemidlene i klimapolitikken er å gjøre det som er klimafiendtlig dyrt og det som er miljøvennlig billig. Det finnes mye annen mat.

- Spiser du kjøtt selv?

- Nei, jeg gjør ikke det.

- Så dette vil ikke ramme deg selv personlig?

- Det vil ikke påvirke meg, det kan du si. Men de fleste i Norge lever et liv med overforbruk. Det er ikke sånn at alle i Oslo er vegetarianere og ikke kjører bil. Det vi snakker om her er strukturelle politiske endringer. Politikken må legge opp til at folk ikke føler på skam hele tiden fordi de er en del av klimaproblemet.

FIKK KJEFT: 19 år gamle Hulda Holtvedt er tidenes yngste parlamentariske leder. Da hun leksa opp for Stortinget fikk hun kjeft av presidenten. Video: Stortinget Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer