Grønn Ungdom: - Å føle kjøttskam er bra

Skal klimakrisen unngås holder det ikke å kutte i alle fossile utslipp. Grønn Ungdom går nå til krig mot kjøtt som hverdagsmat.

FESTMAT: Kjøtt skal bli så dyrt at det bare blir festmat og ikke puttes i enhver salat eller nytes til hverdags, hvis MDG får det som de vil. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FESTMAT: Kjøtt skal bli så dyrt at det bare blir festmat og ikke puttes i enhver salat eller nytes til hverdags, hvis MDG får det som de vil. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag kommer FNs klimapanel (IPCC) med en ny rapport om klimaendringer og arealbruk.

Den britiske storavisa The Guardian har fått en lekkasje, som sier at det vil bli umulig å holde global oppvarming i sjakk med mindre verden endrer matproduksjonen.

I korthet går det ut på at kjøttproduksjonen må gå drastisk ned.

Rapporten kommer bare noen små dager etter en rekordvarm juli, der kloden var 1,2 grader over før-industriell tid.

- Det er klart det er alvor nå. Varmerekorder og rapporter som kommer nå viser at det er mer alvorlig enn man har trodd. Virkeligheten overgår skremselshistoriene vi har fått høre, sier Teodor Bruu, nasjonal talsperson i Grønn Ungdom og førstekandidat for MDG i Gamel Oslo i høstens kommunevalg.

Krig mot biffen

Den nye FN-rapporten tegner et ekstra dystert bilde, som må få konsekvenser, ifølge Bruu.

- Hvis lekkasjene stemmer, sier rapporten at det på langt nær er nok å kutte i fossilt brennstoff. Man må kutte i alle utslipp. Vi vet at husdyrholdet står for mye utslipp, da må vi også kutte der, sier Bruu.

Landbruket står for om lag ti prosent av utslippene i Norge, og da hjelper det ikke med el-traktorer og andre lavthengende frukter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer