Grønn Ungdom og Unge Høyre mener AUF svikter klimaet

Ungdomspartiene til MDG og Høyre går til felles frontalangrep mot Arbeiderpartiet og AUF om bygging av NorthConnect-kabelen mellom Norge og Storbritannia.

KLIMASVIKT: Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, (t.v.) og Hulda Holtvedt, nasjonal talsperson for Grønn Ungdom, mener Arbeiderpartiet og AUF svikter i den internasjonale klimakampen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KLIMASVIKT: Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, (t.v.) og Hulda Holtvedt, nasjonal talsperson for Grønn Ungdom, mener Arbeiderpartiet og AUF svikter i den internasjonale klimakampen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi sliter med å forstå hvorfor AUF og Arbeiderpartiet med sin internasjonale tradisjon kjemper mot å drive kraftutveksling med Europa, sier Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre.

- Det koker ned til spørsmålet om hva som er viktigst, enten å kutte klimagassutslipp eller å beskytte nasjonale interesser, sier Hulda Holtvedt, nasjonal talsperson for Grønn Ungdom.

AUF-leder Ina Libak svarer slik:

- Så lenge NorthConnect betyr økte kostnader for grønn norsk industri, så kan ikke vi støtte utbyggingen før vi vet hvor store disse konsekvensene er, sier hun.

- Vet det er lønnsomt

Sandra Bruflot opplyser at Høyres utgangspunkt er at utenlandskablene kan kutte to millioner tonn CO2 hvert år.

- Og at vi kan ha kraftutveksling begge veier. Skotsk vindmøllekraft kan for eksempel gi oss billigere strøm på vinteren. Arbeiderpartiet mener at vi først må høste av erfaringene med dagens kabler. Poenget er at vi jo allerede vet at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

- For hvert år vi utsetter bygging av NorthConnect-kabelen, så har det konsekvenser for hvor mye vi klarer å kutte i utslipp, sier Sandra Bruflot.

Dårlig for klima

Hulda Holtvedt synes de politiske posisjonene i kabelsaken er spesielle.

- Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet eksporterer med glede fossil energi i form av olje og gass til Europa, sier hun.

- Da er det vanskelig å forstå hvorfor de kvier seg så mye for å eksportere fornybart når vi vet at hvis Europa skal bli fornybart så må vi dele på strøm. Det er skikkelig dårlig for klima å droppe NorthConnect-kabelen, sier Hulda Holtvedt.

Ideologiske skylapper

De to ungdomsrepresentantene er ikke imponert over den politiske argumentasjonen.

- Det er jo i hovedsak norske kommuner som eier kablene i dag. For oss er det mindre viktige hvem eier NortchConnect enn at den blir bygd, slik at vi kan kutte utslipp. Hvis det er viktig for Arbeiderpartiet hvem som eier kabelen, snakker vi veldig ideologiske skylapper, sier Sandra Bruflot.

- Et klassisk eksempel på at ideologiske skylapper kommer i veien for klimatiltak. Jeg synes det er skuffende av AUF som burde pushe Arbeiderpartiet i klimavennlig retning, sier Hulda Holtvedt.

- Proteksjonisme

Hun mener at proteksjonismen har vunnet fram i de partiene som er mot bygging av NorthConnect.

- De må kunne innse at vi må samarbeid internasjonalt om strøm for å løse klimaproblemene, sier Holtvedt.

Sandra Bruflot er mest skuffet over Arbeiderpartiet.

- At Sp og Frp er mot, det så vi komme. Men at Ap landet der er overraskende og skuffende, sier hun.

- Det viser jo at klimaargumentene fortsatt står ganske langt ned på lista hos Arbeiderpartiet, sier Hulda Holtvedt.

PREMATURT: AUF-leder Ina Libak mener det er prematurt å gå inn for bygging av NorthConnect-kabelen nå. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
PREMATURT: AUF-leder Ina Libak mener det er prematurt å gå inn for bygging av NorthConnect-kabelen nå. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Ina Libak, leder i AUF, mener det er avgjørende at NVE ikke har sett på hvilke konsekvenser strømkablene får for industrien.

- AUF er ikke prinsipielt imot kraftkabler, men mener at vi må vente på evalueringen av allerede eksisterende kabler, før man vedtar å bygge NorthConnect. Norsk industri må omstille seg, da er det vår jobb å gi dem best mulig forutsetninger. Jeg kan ikke tenke meg bedre forutsetninger enn billig, fornybar energi, sier Ina Libak.

Legge ned olja

AUF-lederen synes det er trist at ikke Unge Høyre og Grønn Ungdom vil hjelpe næringslivet å omstille seg.

- Grønn Ungdom vil legge ned olja, uten å ha en plan for omstilling. Det er forskjellen på oss og dem. NVE kan ikke bevise at dette er den mest miljøvennlige løsninga. AUF er opptatt av at vi kutter mest mulig klimagassutslipp. Derfor er det prematurt å gå inn for dette nå, sier Ina Libak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer