Grønne terrorister herjer Afrika

FN mener situasjonen er «ekstremt kritisk» - og ber det internasjonale samfunnet om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En gigantisk gresshoppesverm herjer det afrikanske kontinentet. FN betegner situasjonen som «ekstremt kritisk», og ber om umiddelbar internasjonal hjelp.

- Dette er det verste tilfellet på 15 år, sier Keith Cressman i FN til nyhetsbyrået Associated Press.

Trenger 600 millioner kroner

Marokko, Tunisia, Algerie og Libya var de første landene som fikk besøk av gresshoppene. Landbruksministre fra ni afrikanske land - Algerie, Marokko, Tunisia, Libya, Mali, Mauritania, Niger, Senegal og Chad - møttes i går for å drøfte hvordan de skal klare å få begrense spredningen.

Det anslås at man vil trenge nærmere 600 millioner kroner for å få kontroll over situasjonen denne gangen. Så langt er det skrapt sammen i overkant av 60 millioner kroner.

Ødelegger avlinger

Ekstra bekymringsverdig er det at gresshoppene nå svermer i retning Sudan - og den svært sårbare Darfur-regionen.

Over en million mennesker er på flukt i det vestafrikanske landet. Den amerikanske hjelpeorganisasjonen USAID anslår at 50 000 har dødd som følge av matmangel - og at ytterligere 350 000 står i akutt fare for å sulte i hjel. Gresshoppesvermen kan komme til å forverre situasjonen betraktelig.

VIL HA LOFF: ...og her en marrokkansk hveteåker.Foto: Scanpix Foto: Scanpix/AFP
VIL HA LOFF: ...og her en marrokkansk hveteåker.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix/AFP Vis mer

Gresshoppene kan spise hele avlinger på minutter.

Svermen har allerede ødelagt avlinger i et område i nordvestlige deler av kontintentet på minst 65 000 kvadratkilometer - eller halvannen gang så stort som Danmark. Et omtrent like stort område er blitt sprøytet med kjemiske midler i et forsøk på å begrense skadeomfanget.

Når det nå går mot tørrere tider i det beleirede området, trekker gresshoppene mot våtere mark enda lenger vest. Gresshoppene trenger våte forhold for å formere seg og forflytter seg etter regnet.

Våt høst

Det afrikanske kontintentet får årlig besøk av gresshoppesvermer. Etter en usedvanelig våt regntid i høst, er problemet imidlertid spesielt ille i år. I enkelte regioner, der det vanligvis regner gjennomsnittlig 1 millimeter i året, ble i høst «velsignet» med 100 ganger så mye - i løpet av to dager.

Det er så langt ikke rapportert om gresshopper i Sudan, men ifølge FN er det sannsynlig at de snart inntar landet.

Kostnadene etter den voldsomme gresshoppeinvasjonen i 1987-1989 rammet hele 28 afrikanske land. De totale kostnadene oversteg 3 milliarder kroner.

HUNGER: Gresshoppene spiser alt de kommer over. Her går de løs på en vingård i Marokko 14. juli. Foto: Scanpix/AFP
HUNGER: Gresshoppene spiser alt de kommer over. Her går de løs på en vingård i Marokko 14. juli. Foto: Scanpix/AFP Vis mer
SPISER: Sultne gresshopper ødelegger avlingene. Også dette bildet er fra en oase i Marokko, tatt 14. juli. Foto: Scanpix
SPISER: Sultne gresshopper ødelegger avlingene. Også dette bildet er fra en oase i Marokko, tatt 14. juli. Foto: Scanpix Vis mer
ALGERIE: En innbygger i byen Laghouat, omkring 500 kilometer sør for hovestaden Alger, viser frem en ubuden gjest 29. juli. Algerie ber det internasjonale samfunnet om hjelp til å begrense skadeomfanget. Så langt er det skrapt sammen i overkant av 60 millioner kroner som skal brukes til å begrense spredningen. Anslagsvis behøves det ti ganger så mye for å få full kontroll.
SVERM: En mann veiver med armene for å skyve unna de påtrengende insektene i en oase ørsøst i Marokko 14. juli.
FLYR MOT HOPPERE: Et fly sprøyter insektsdrepende midler over marken i et forsøk på å begrense skadene på marrokkansk landejord 14. juli. Etter intens sprøyting ser man endelig tegn til at svermen minker noe i omfang.
REDDER JORDA: Bacabar poserer for fotografene før insektsgiften skal spres over marken i Matam-regionen i Senegal 22. juli. Det går mot tørrere tider i nordvestlige deler av Afrika, og Cressmann mener situasjonen vil normalisere seg i dette området i løpet av de to neste ukene. Men - gresshoppene som unnslupp de skadebegrensende tiltakene, vil bevege seg vestover.
SULTEN: Gresshoppene eter alt de kommer over, her går én løs på en melon i Alger 29. juli.