Grønnerød: - Det var «mitt» våpen som drepte

- Det er «mitt» våpen som har drept de tre, men jeg hadde solgt det til Per Orderud, sa Lars Grønnerød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De har mottatt våpen både fra Kristin og meg, sa Grønnerød kategorisk da han forklarte seg om ekteparet Orderud i retten i dag.

Han var lite begeistret for Per og Veronica Orderud som han mente var tatt i løgner.

- Jeg håper juryen forstår at det er «noe gæernt», sa Grønnerød henvendt til lagretten.

Han hevdet at han hadde spurt Per Orderud om ikke han kunne skaffe seg våpen på lovlig måte, men fikk ikke noe svar.

Det skal først ha vært Kristin Kirkemo Haukeland som spurte etter våpen. Deretter fikk han direkte henvendelse fra både Per og Veronica.

- Men trodde du på at de skulle ha våpnene til egen beskyttelse?

- Jeg syntes ikke det hørtes så rart ut etter at jeg fikk rede på attentatene, sa Grønnerød.

De mystiske hendelsene med døde kuer og fremmede biler på gården hadde Grønnerød aldri hørt noe om.

- Per er seig som juling

- Nesten alle tror at jeg vet mer enn jeg har fortalt, men det gjør jeg ikke. Det er de som sitter der som vet, sa Grønnerød, og pekte på Veronica og Per Orderud.

- Jeg er skikkelig forbanna på dem begge. Per er seig som juling, men han kunne nøye seg med å ødelegge sitt eget liv og ikke forsøke å trekke meg med seg, sa en oppbrakt Lars Grønnerød.

Aktor ville vite hvordan Grønnerød kunne tro at våpnene skulle brukes til selvforsvar etter de to attentatene når han mente det var Kristin som sto bak dem.

- Jeg visste ikke at det var Kristin før etter drapene, men da fortalte hun til gjengjeld at hun sto bak begge, sa Grønnerød.

Den fjerde tiltalte i Orderud-saken er enig med aktor om sakens faktum, men det helt avgjørende er om hans form for medvirkning rammes av straffeloven slik påtalemyndigheten mener.

Når ekteparets forsvarere slipper til, vil kampen stå om hva som skjedde lille julaften og om våpenoverlevering i det hele tatt har funnet sted natten til påskeaften.

Lars Grønnerød har innrømmet å ha fått 20.000 kroner fra Per Orderud for å skaffe våpen, men forsikret at Kristin fikk med seg alle pengene da hun dro til Molde for å kjøpe våpen.

Under selskapet lille julaften klarerte han med Per Orderud at Kristin hadde fått alle pengene.

(NTB)