- Grønnerød fikk lovende tegn fra dommerne

Lars Grønnerøds forsvarer, advokat Steinar Wiik Sørvik, mener det var et godt tegn at dommerne ved rettssakens slutt nevnte muligheten for dom om medvirkning til uaktsomt drap for hans klient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Wiik Sørvik hadde avsluttet sin prosedyre med å kreve Grønnerød frikjent for medvirkning til overlagt drap, fikk han spørsmål fra meddommer Tor Langbach om hvordan han stilte seg til spørsmålet om uaktsom medvirkning i stedet. Ingen av de tre andre tiltaltes forsvarere fikk et lignende spørsmål.

- Helt klart et lovende tegn for Lars. Det ble spurt om et alternativt straffebud med mye lavere strafferamme for Lars Grønnerød, og det ble det ikke gjort for de andre, sier Wiik Sørvik til NTB.

- Ikke straffbart

Men både Wiik Sørvik og medforsvarer Morten Kjensli avviser at Lars Grønnerød kan dømmes for uaktsom medvirkning.

- Jeg mener det ikke er straffbart å uaktsomt medvirke til overlagt drap, selv om han har skaffet våpen. Han visste ikke hva de skulle brukes til, sa Kjensli i retten.

- Men Lillehammer-saken har jo vist at uaktsom medvirkning kan være straffbart, svarte meddommer Langbach.

Han henviste til hendelsen hvor den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad tok livet av den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki på Lillehammer i 1973. Da ble flere personer straffet for medvirkning til drap, selv om selve gjerningsmannen var ukjent.

- Visste det skulle drepes

De som ble dømt i Lillehammer-saken, hadde blant annet deltatt i spaning og vakthold forut for drapet. Det ble avsagt dommer både for medvirkning til drap og for uaktsom medvirkning til drap

Kjensli mener at dette ikke kan sammenlignes med Lars Grønnerøds befatning med Orderud-saken.

- Uaktsom medvirkning i Bouchiki-saken skyldtes kunnskap om at drapet skulle skje kombinert med at retten ikke fant det bevist at man visste at rollen som ble spilt var et ledd i drapet. I vår sak visste ikke Lars at noen skulle drepes i det hele tatt, sier Kjensli til NTB.

(NTB)

Lars Grønnerød.Foto: SCANPIX