Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grønnsak i agurktida

Navn: Terje Moe Gustavsen Alder: 45 Yrke: Statsråd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samferdselsminister Terje Moe Gustavsen vurderer å ta bilen eller motorsykkelen fra unge fartsbøller i kampen for økt trafikksikkerhet. Det er et forslag som lanseres med jevne mellomrom, men ytterst sjelden fra en statsråd i en regjering i fritt fall på meningsmålingene. For det vil nok også denne gangen ende opp som tom skremselspropaganda mot ungdommens fartsgalskap, og som valgåte for Fremskrittspartiet. For det hele vil trolig strande på vanskelig juss, eller i et hav av rettssaker, hvis det virkelig blir noe av.

I fjor sommer sloss samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll for sin egen postkasse, og Moe Gustavsen burde kanskje ha lært at den som sier noe dumt i agurktida, lett blir oppfattet som grønnsak. For selv om han har rett i at ungdommen representerer en mye større trafikkrisiko enn voksne bilister, vil en trussel om å ta bilen fra de verste bare bli oppfattet som mistillit til alle unge. Og når planen skal legges fram, og vi nærmer oss neste stortingsvalg, forsvinner vel forslaget i en skuff.

Og Terje Moe Gustavsen kan ha havnet på feil hylle her i livet. Enkelte mener at han hadde passet bedre i en skuff. I alle fall har han fått skuffelser nok i sin kamp mot toppen. Han ble en ung leder i Statstjenestemannskartellet etter Totland, og så lenge og langt etter LO-klubba, men han klarte aldri å profilere seg. Han ventet så lenge på kvinnenes støtte til en mann fra offentlig sektor at de til slutt fant seg en kvinne. Etter LO-kongressen i 1997 var han satt på sidelinja. Han tok skrittet ut av lederstolen i sitt eget forbund og ble statssekretær hos Jagland. Det var ikke noen jobb for livet, men Tormod Hermansen sto som alltid klar til å hente inn arbeidsledige statssekretærer fra Ap, og gjorde ham til strategidirektør i Telenor/Telia. Til det sprakk sist vinter og Moe Gustavsen ble Hermansens rådgiver og protesjé. Og da passer det nesten litt for godt at han i dag er Hermansens sjef og Telenors eier når selskapet snart skal på børs.

Moe Gustavsen er født i Siljan i Telemark og begynte i Posten etter ungdomsskolen. Han ble heltids fagforeningsmann bare 27 år gammel og var kjent som en dyktig og tøff forhandler som Nils Totlands høyre hånd. Men det var kanskje håndtlanger han passet best som. Samferdselsministeren er togpendler fra Vestby, og etter dette utspillet risikerer han vel å bli gjenkjent og utskjelt når toget ikke er i rute.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media