TING TAR TID: Her til lands velges nå frossenpizza og pølser til middag. Dette for å spare tid. Grønnsaker er nå bare på hver fjerde middagstallerken. Foto: Mette Møller / Dagbladet
TING TAR TID: Her til lands velges nå frossenpizza og pølser til middag. Dette for å spare tid. Grønnsaker er nå bare på hver fjerde middagstallerken. Foto: Mette Møller / DagbladetVis mer

Grønnsaker ut - frossenpizza inn

Nordmenn velger pølser, frossenpizza og brødmat til middag. Alarmerende tilstander sier ernæringsprofessor Wenche Frølich.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): I en undersøkelse som ennå ikke er publisert, kartlegges nordmenns middagsvaner.

Analysebyrået Nielsen har på oppdrag for Opplysningskontoret for frukt og grønt spurt et landsrepresentativt utvalg på 1766 personer om deres middagsvaner.

Undersøkelsen viser at den påståtte tidsklemma skyver grønnsaker og frukt ut av kjøkkenet til fordel for ferdigmat.

SLÅR ALARM: Professor i mat- og ernæringsvitenskap Wenche Frølich sier det har vært alt for lite oppmerksomhet rettet mot viktigheten av grønnsaker de siste årene. - Alarmerende at grønnsaker er så lite populært når nordmenn lager middag, sier hun.  Foto: Truls Brekke/Dagbladet
SLÅR ALARM: Professor i mat- og ernæringsvitenskap Wenche Frølich sier det har vært alt for lite oppmerksomhet rettet mot viktigheten av grønnsaker de siste årene. - Alarmerende at grønnsaker er så lite populært når nordmenn lager middag, sier hun. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

•Seks av ti middager serveres uten grønnsaker og fire av ti er uten både frukt eller grønt.

•Listen over hva som velges til middag i Norge toppes av frossenpizza, pølser og brødmat.

Trosser sin egen viten
Da Ola og Kari nordmann ble spurt om hva de egentlig ønsket å spise, og hva de anså som sunn mat, var svaret fersk fisk eller fiskefilet. Men bare åtte prosent av de spurte kunne skryte av at fisk nylig hadde vært på middagstallerkenen.

Professor i ernæring og medlem av Vitenskapskomiteen for mattrygghet, Wenche Frølich, skulle ønske at nordmenn benyttet seg mer av de kunnskapene de har om mat.

- Det er ille at det har blitt slik og det har vært altfor lite oppmerksomhet rettet mot grønnsaker de siste åra. Det hadde vært ønskelig at de spiste mer grønnsaker til middag, sier hun til Dagbladet.

I undersøkelsen kommer det også fram at en stor del av de spurte mener at andre en dem selv har ansvaret for at de spiser rett mat.

19 prosent av de spurte sier at matprodusentene skal ta ansvaret for at de spiser riktig og 14 prosent mener norske dagligvarebutikker skal sørge for at de får i seg rett mat.

Professor Frølich er klar på at nordmenn ønsker at mat skal være billig.

Tenker bare pris
- Folk i Norge vil at mat skal være billig og det er et langt stykke igjen før nordmenn begynner å måle mat etter kvalitet framfor pris, sier hun og tar opp et langt større problem:

Nordmenn har med sine krav om mat laget en ond sirkel.

- Dagligvarekundene vil ha mat som har lang holdbarhetsdato uten at den blir dårlig eller mugner. Ofte tilsettes salt eller sukker som øker holdbarheten, men gjør maten mindre sunn. Dermed har forbrukeren krav som er umulige å oppfylle på normal måte, sier hun.

Nordmenn som velger middager basert på brødmat, gjør et sunt valg om brødmaten er av god kvalitet med tilhørende sunt pålegg. Ernæringsprofessor Frølich forteller at brød er helt greit, så lenge det er fullkornsbrød.

- Heldigvis har det begynt å komme mer grovbrød i butikken. Det er viktig at sammalt mel står på de første plassene blant ingredienser. Mange produsenter har tilsatt maltmel for at brødet skal bli mørkt og oppfattes som grovt, sier hun.

- Oppdag fisken
Frølich håper at fisk blir mer oppdaget som middagsrett i Norge. Og undersøkelsen viser at innerst inne, så vet folk land og strand rundt hva som er sunt. Det påpeker også direktøren for Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Vår undersøkelse viser at folk vet hva som er sunt og hva de egentlig skal spise, men i en hektisk hverdag får vi det ikke til. Det blir veldig ofte pølser og pizza. Skal kostholdet i befolkningen bli bedre, holder det ikke med bare informasjon. Næringsmiddelindustrien må være seg sitt ansvar bevisst og lage flere lettvinte retter med grønnsaker, sier direktør Guttorm Rebnes.