Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grønt i byen - snø i fjellet

Høy temperatur skaper store forskjeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både januar og februar har vært varmere enn gjennomsnittet i år, samtidig som det har vært mye nedbør på Østlandet. Det har ført til at mens skisentrene i fjellet opplever store mengder snø og gode forhold, er det uvanlig lite snø i lavlandet på Østlandet for tida.

Grete Solløst har tatt bildet av liljer som har dukket opp i hagen hennes på Kampen i Oslo de siste dagene.

- Jeg kom fra hytta der det var masse snø, til vårfølelse hjemme. Det var veldig rart og unaturlig, sier Solløst til Dagbladet.no

- Tidlig ute

Det er imidlertid en naturlig forklaring på forskjellene. Temperaturene rundt om i hele landet har vært høyere enn normalt på nyåret, men kun i lavlandet har det resultert i at snøen ikke ligger.

I høyereliggende strøk er det fremdeles så kaldt at den store mengden nedbør har lagt seg som snø, og ifølge skiinfo.no har nå over 50 skianlegg 1 meter snø eller mer.

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt bekrefter at det er uvanlig at det er så bart i lavlandet i januar. Da er det ikke rart at blomster kan dukke opp i solfylte områder, tror han. - Det mest uvanlige i januar er at temperaturen er over normalen i alle deler av landet. Det vanlige er at det er mer variasjon rundt i landet, sier Hygen.

Professor i botanikk Dag Klaveness ved Universitetet i Oslo synes det er uvanlig at hageplanter har dukket opp så tidlig på året.

image: Grønt i byen - snø i fjellet

- Det er jo tidlig nå, men slike hageplanter kan dukke opp fra slutten av februar hvis det er lite snø, og hvis de står gunstig til så de får solvarme, sier Klaveness.

Gjennomsnitt på plussiden i Oslo

Januar måned har vært den 10. varmeste som er registrert siden 1900, ifølge statistikk fra Meteorologisk institutt. For landet som helhet har det også vært den 11. mest nedbørsrike januar som er registrert, men nedbør på 150% av normalen.

I Oslo har gjennomsnittstemperaturen både i januar og februar ligget rett på plussiden.

Så langt i februar ser det ut til at temperaturene her også holder seg over normalen; i februar er gjennomsnitts-temperaturen 1 plussgrad, mot en normaltemperatur på 4,5 minusgrader.

Les også: Snørekorder i fjellet.

Melder varmere enn normalt ut april

Men selv om den varme temperaturen kanskje er mest synlig i østlandsområdet, er det på Finnmarksvidda det har vært varmest i forhold til normaltemperaturen.

BLOMSTER I HAGEN I FEBRUAR: Grete Solløst oppdaget at disse liljene har dukket opp i hagen hennes denne uka. Høy temperatur har ført til lite snø i lavlandet på Østlandet så langt i år. MMS-foto: GRETE SOLLØST
BLOMSTER I HAGEN I FEBRUAR: Grete Solløst oppdaget at disse liljene har dukket opp i hagen hennes denne uka. Høy temperatur har ført til lite snø i lavlandet på Østlandet så langt i år. MMS-foto: GRETE SOLLØST Vis mer

- Det har vært en av de varmeste vintrene på Finnmarksvidda siden 1900, med 7-8 grader over normalen i Karasjok. Temperaturen har altså gått fra gjennomsnittlig 17 minusgrader til 10 minusgrader, sier Hygen.

I sitt sesongvarsel har Meteorologisk institutt regnet med at temperaturen holder seg om lag 1,5 grader over normalen fram til april, men siden temperaturene allerede har vært såpass høye, regner

Les også: Slik blir vinterferieværet.

Sjekk været for 750 000 steder i Norge på dagbladet.no/vaer.

SNØ I FJELLET: Dette bildet fra Gudbrandsgard Hotell ved skianlegget på Kvitfjell er fra slutten av januar. Nå melder over 50 skianlegg at de har over 1 meter snø.
VARM JANUAR: Dette kartet viser at gjennomsnittstemperaturen i januar har vært over normalen i alle deler av landet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media