Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Grønt kort» for terror-info

USA tilbyr visum - såkalte «green cards» - til alle som kan gi dem opplysninger om terrorister som gjemmer seg i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister John Ashcroft tror at al-Qaida-nettverket har flere medlemmer i USA som fortsatt er aktive. Men Ashcroft vet råd - nå tilbyr han oppholdstillatelse i det forjettede land til utlendinger som har informasjon som kan avsløre potensielle terrorister. De som kan lede justisministeren til terrorister får grønt kort, lover Ashcroft.

Han mener utlendinger har spesielle kvaliteter, som at de snakker et annet språk, og «ting de vet hjemmefra».

Justisministeren lover utlendingene hjelp med immigrasjonsmyndighetene dersom de hjelper USA, også folk som kanskje ikke har alt i orden med papirene sine, melder Sky News. Han lover i tillegg at hjelpevillige skal slippe ubehagelige spørsmål.

- Vi er interessert i informasjonen de har, ikke i å forhøre dem om deres egen status, sa Ashcroft torsdag kveld.

Men det er et begrenset antall grønne kort han har å dele ut. Hvert kort gir rett til tre års opphold i USA, og justisministeren har 50 kort på hånda. Grønne kort gis kun til folk som har satt seg selv i livsfare ved å hjelpe amerikanske myndigheter.

IKKE GRØNT: Eksempel på et såkalt Green card. Mannen har ingenting med terroristinformasjon å gjøre.Arkivfoto: SCANPIX
Hele Norges coronakart