Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grønt kort til Norge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tidligere generalsekretær i Flyktningerådet, Trygve Nordby, har kastet en brannfakkel inn i flyktning- og innvandringsdebatten. Som det framgikk av Dagbladets reportasje lørdag, foreslår han å oppheve innvandringsstoppen. Fordi Norge trenger arbeidskraft, ser han for seg et system som likner på det amerikanske «Green Card Lottery»: Et visst antall personer får ved loddtrekning oppholds- og arbeidstillatelse i Norge hvert år, i første omgang som en prøveordning over tre år.
  • Ordningen vil ha en rekke positive ringvirkninger: Man vil lettere kunne skille mellom innvandrings- og flyktningpolitikken, utlendingene vil ikke lenger så lett kunne oppfattes som et problem, men som en ressurs - hva flyktningene for øvrig selvfølgelig også er. Og den vil kunne stimulere Norge som et flerkulturelt samfunn.
  • En forutsetning er at ordningen ikke ytterligere svekker den allerede så svake viljen vi har til å ta imot flyktninger og asylsøkere, og at dette ikke blir noe humanitært tiltak. Meningen må være å åpne for at mennesker som er hjemmehørende utenfor EØS-området, og som simpelthen bare vil komme hit for å bo og arbeide, skal få anledning til det.
  • Forslaget er allerede godt mottatt i så forskjellige leirer som NHO og AUF. Arbeiderpartiet og regjeringspartiene skulle også kunne støtte det. Og selv Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet burde være programforpliktet til å støtte forslaget. Det lar seg forsvare ut fra rene liberalistiske prinsipper, og kan gjennomføres uavhengig av det Hagen er så redd for: humanisme, eller «snillisme», som han ynder å kalle det.
  • Foreløpig er det viktigste at forslaget er som et friskt pust inn i en debatt om Norge og utlendinger som lenge har vært både betent og fastlåst. Faren ligger i at flyktningene kan komme til å bli betraktet som annenrangs utlendinger, noe som det er opp til politikerne og offentligheten å forhindre. Vi ønsker debatten velkommen, ikke minst fordi den vil avsløre hva som ligger bak vår restriktive flyktningpolitikk: Frykt for det fremmede eller bekymring for at vi ikke kan gi folk i nød gode vilkår.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!