Grønt lys for Hammern i Strasbourg

Ulf Hammern, frifunnet i Bjugn-saken, får sin sak opp for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Hammerns advokat, Christian Wiig, får prosedere klientens sak muntlig for åpen rett i franske Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skal skje samtidig med at to andre saker av samme kategori skal prosederes av nordmenn mot Norge.

Bakgrunnen for det som nå skjer, er at en Oslo-mann i 1995 klaget Norge inn for Den europeiske menneskerettighetskommisjonen.

Dette skjedde etter at han var frifunnet i lagmannsretten for pedofili, men i Høyesterett ble dømt til å betale offeret erstatning. Denne saken har sluppet gjennom nåløyet fra kommisjonen til Menneskerettighetsdomstolen.

Unntatt offentlighet

I et brev fra domstolen til den norske regjeringsadvokaten heter det at denne saken, kalt Oslo-saken, skal behandles muntlig.

Regjeringsadvokaten skriver i et brev, datert 28. februar og merket unntatt offentlighet, til Justisdepartementet, med kopi til UD og riksadvokaten, at domstolen synes å ville høre denne saken sammen med Hammern-saken og den tredje saken fra 1997.

Norske myndigheter har nå akseptert at Hammern får prøve sin sak, fordi den første saken med Oslo-mannen allerede er sluppet gjennom fra kommisjonen til selve domstolen.

Det bekrefter regjeringsadvokat Frode Elgesem overfor Dagbladet.

Ikke reinvasket

Etter det Dagbladet får opplyst, regner norske myndigheter med at det bare skyldes treghet i systemet at Hammern-saken og Oslo-saken ikke formelt er klarert for domstolsbehandling, når den samme domstolen tar sikte på å behandle de tre sakene samlet. Hammern klaget Norge inn for kommisjonen for brudd på menneskerettighetene etter at han ble frifunnet i Bjugn-saken, men ikke reinvasket.

Motpart i de tre sakene er altså Norge. Ikke alle prosederes muntlig. Rettsspråket er engelsk.

Bjugn-saken

  • Fredag 13. mars 1992 ble barnehageassistent Ulf Hammern hentet til Bjugn lensmannskontor, mistenkt for blotting.
  • Hammern ble siktet for sexovergrep mot flere barn, sammen med seks andre. Opptil 60 personer ble nevnt som mulige overgripere.
  • Bare Hammern ble tiltalt for overgrep. Han ble frifunnet. De andre siktede fikk sakene henlagt etter bevisets stilling.
  • Alle de siktede fikk erstatning. Ulf Hammern fikk ikke sannsynliggjort sin uskyld i erstatningssaken, og fikk utbetalt et lavere beløp. Han har klaget til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
  • I februar 1995 ble 33 Bjugn-barn tilkjent voldsoffererstatning uten at det ble utpekt noen overgripere.

<B>VIL REINVASKES:</B> Ulf Hammern får prøve sin sak på ny for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Her fra erstatningssaken etter Bjugn-saken i 1992.