Grønt lys for håndtelling i Florida

Floridas høyesterett bestemte torsdag ettermiddag at Palm Beach County og andre fylker kan fortsette omtellingen for hånd i USAs presidentvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er avgjørelsen i den ene av tre rettssaker som kan avgjøre presidentvalget i USA.

Vedtaket blir sett på som en opptur for Gore-leiren, som håper resultatet av håndtellingene vil tippe i demokratens favør.

- Dette er en seier for alle som vil ha en full og rettferdig opptelling i Florida, sa Gores kampanjeleder Bill Daley.

Bush-talsmenn forsøkte også å se positivt på saken. De slår fast at kjennelsen i Floridas høyesterett ikke sier noe om at Floridas valgmyndigheter må ta disse stemmene med i det offisielle regnestykket.

- Denne beslutningen gjør ingenting annet enn å bevare status quo, sa James Baker, valgobservatør for George W. Bush.

Rettssak nummer 2

For Bush-sympatisøren Katherine Harris, som er statssekretær og øverste valgansvarlig i Florida, har sagt at hun vil ignorere resultatet av nye håndtellinger. Og høyesterettsdommen sa ingen ting om at hun må akseptere resultatet av håndtellingen. Her kommer den andre av de tre viktige rettssakene inn i bildet. En annen domstol i Florida skal i dag avgjøre om demokratene får medhold i sitt framstøt for å velte Harris' avgjørelse.

Det er Florida-dommeren Terry Lewis som skal bestemme om statssekretær Harris har rett til å se bort i fra de håndtalte stemmene eller ikke. Han skal, ifølge CNN, komme med sin avgjørelse innen klokka 16.00, norsk tid i dag.

Uansett hva han bestemmer seg for, blir kjennelsen etter all sannsynlighet anket.

Rettssak nummer 3

I den tredje rettssaken vurderer det føderale rettsapparatet om den skal gjøre slutt på alle manuelle omtellinger i Florida. George W. Bush førte saken fram for denne domstolen fordi han mener håndtellingen er strider mot grunnloven. Saken ble avvist i første omgang, men er nå til behandling i en ankedomstol i Atlanta. Ankedomstolen tar stilling til om dette er en sak for det føderale domstolsapparatet i det hele tatt, eller om valgsaker helt og holdent hører delstatene til.