HØSTFERIE: Under en pressekonferanse onsdag ettermiddag forsikret helsedirektør Bjørn Guldvog om at folk kan reise til hyttene sine med god samvittighet i høstferien. Video: NTB Vis mer

Grønt lys for hyttefolket: - Kan føre til utbrudd

Hyttefolket ønskes velkommen, men kommuneoverlegene er fortsatt bekymret.

Publisert
Sist oppdatert

Helsedirektør Bjørn Guldvog lovet onsdag at høstferien ikke er i fare, til tross for coronavirusets økte spredning i mange byer i Norge.

- For dere som har tenkt dere på tur i Norge, så er det helt greit, sa han og understreker at tur på fjellet eller til hytta kan gjennomføres med god samvittighet.

Guldvog viste til at hytteforbudet i påsken ikke var begrunnet i smittevernhensyn, men helseberedskap i små hyttekommuner, og påpekte at kommunene nå har bedre systemer for testing og smittesporing.

- Som det var helt fint å ha sommerferie i Norge, er det nå helt fint å ha høstferie i Norge. Men har man symptomer, så skal man holde seg hjemme, sa helseminister Bent Høie.

- Tusenvis av gjester

Geir Strømmen, kommuneoverlege i Ål og Hol sier til Dagbladet at det er klart at de er spente på høstferien.

- Det kommer tusenvis av gjester fra Oslo, som er rødt, og fra Bergen, som har nedadgående smitte. Det er betydelig mer smittepress blant områdene gjestene kommer fra enn her i fjellregionen.

I Oslo ligger alle bydeler på «rødt» nivå. Det har også vært utbrudd i Fredrikstad, Sarpsborg og Bergen. I Folkehelseinstituttets rapport for uke 38 kommer det fram at det har vært en økning i antall smittede i fem fylker: Innlandet, Agder, Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo.

Kommuneoverlegen forteller at de har full kontroll og at det ikke er noe særlig smittepress i Hallingdal.

- Vi har bekymring for hva som skjer, men regner med og håper at gjestene oppfører seg som de skal og gjør de rette tingene i forhold til smittevern. Det tar jeg egentlig for gitt, sier han.

Bekymret

Strømmen medgir at det høye smittenivået i Oslo skaper noe bekymring.

- Det påfører lokalsamfunnet her et økt smittepress, en økt mulighet for at smitten blir eksportert fra Oslo og opp hit. Det går ikke med coronatretthet, at folk har senket «guarden». Den må være oppe.

Strømmen oppfordrer folk til å gjøre «de rette tingene, holde avstand og smittevernregler». I tillegg sier Strømmen at han håper næringslivet også følger med og passer på.

Ifølge kommuneoverlegen har det vært sju-åtte tilfeller av positiv smitte i hele Hallingdalsregionen de siste fem-seks ukene.

- Det har vært oversiktlig og greit. Vi mener vi har veldig god kontroll.

SMITTE: På dagens pressekonferanse understreket helseminister Bent Høie at Oslo står i førstelinjen i kampen mot coronaviruset. Vis mer

- Helt greit

Anders Brabrand, som er kommuneoverlege i fire kommuner i Gudbrandsdalen, er ikke overrasket over at myndighetene gir hytteferie grønt lys.

- Det er ikke reiserestriksjoner innenlands i Norge, og da tenker jeg at det er greit. De som velger å reise til hytta fra Oslo og andre kommuner med høyt smittepress har mer ansvar enn andre, sier han og viser til smittevernreglene.

Han sier de besøkende må gjøre seg kjent med hva de skal gjøre om de blir syke på hytta og hvor de skal dra for å teste seg.

- Det er viktig at de ikke tenker «jeg er på hytta, jeg gidder ikke teste meg».

Brabrand sier at så lenge gjestene følger regler og råd, så er det «helt greit» at de kommer i høstferien.

- Det er litt mer forsonende toner enn tidligere, sier han og viser til det strenge hytteforbudet i påsken.

SLIK VAR DET: Anders (22) ble smittet midt i episenteret. Da måtte han bo på «coronahotell» i åtte dager. Slik var det. Video: Privat / Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

«Syretest»

Overfor NRK kaller kommuneoverlegen høstferien for «en syretest». Han utdyper overfor Dagbladet:

- Jeg tenker at nå starter høstsesongen snart. Vi hadde også en sommer med hyttefolk, men i sommer var det lite smittepress. Vi fikk ikke testet beredskapen ordentlig. Nå er det ikke lenge til vintersesongen. Høstferien blir en slags test med utfart fra Oslo. Det er opp til oss selv om dette kommer til å funke, sier han.

Kommuneoverlegen er ikke bekymret for at folk fra byer med mye smitte, som Oslo, legger høstferien til Gudbrandsdalen.

- Man må regne med at det kan føre til utbrudd. Jeg er ikke så veldig bekymret. Vi har god kapasitet på testing og smittesporing. Det viktigste er at man er varsom, særlig der man møter lokalbefolkningen, sier han og viser til dagligvarebutikker som et eksempel.

- Jeg tenker også at det kan være positivt at Oslo letter litt på trengselen, nasjonalt sett, legger han til.

Smittespredningen i kommunene han har ansvar for er veldig lav.

- Det har vært noen tilfeller i Nord-Fron; to tilfeller på lørdag og ett på fredag. Så har det vært ett tilfelle hver i Øyer, Gausdal og Sør-Fron. Det er lite corona generelt i innlandet.

«Opp til folk flest»

Kommuneoverlegen i Nord-Aurdal, Per EInar Jahr, forteller til NRK at han er bekymret for smittespredningen i høstferien.

- Det kan være en utfordring for oss å få så mange mennesker fra et område som defineres som rødt. Det blir feil å si at jeg ikke er bekymret, for det er jeg.

Kommunen er forberedt på smitteøkning, men han understreker at det er «opp til folk flest hva som blir utfallet.»

- Vi er et annet sted nå enn det vi var i mars. For det første vet vi mer om sykdommen og vi har hatt tid til å ruste opp og bygge kapasitet for testing og smittesporing, sier Maren Østvold, kommuneoverlege i Bykle og Valle.

Hun forteller at de fikk smitte tidlig i Bykle kommune, nemlig importsmitte fra skiturister.

- Vi fikk en prøvesmak på hvordan det var. Så var det stille lenge. Deretter hadde vi et utbrudd for rundt tre uker siden.

Ingen er lenger isolert eller i karantene som følge av utbruddet, som ble slått raskt ned på og var avgrenset, ifølge kommuneoverlegen.

Smittetretthet

Østvold forteller at hun ikke er så bekymret for høstferien isolert sett.

- Men det er klart det er viktig at folk fortsatt følger de generelle smittevernrådene, holder avstand, har god håndhygiene og holder seg hjemme om de er syke.

Hun tror kommuneoverleger generelt er bekymret for smittetretthet i befolkningen, men for Bykles og Valles del knyttes det ikke spesifikt opp mot høstferien, men heller influensasesongen og høsten generelt, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer