Grønt lys for luftovervåking av Kosovo

NATO ga fredag klarsignal til luftovervåking av Kosovo. De første flygningene vil finne sted i begynnelsen av neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Formålet er å sjekke at de serbiske styrkene overholder avtalen som ble inngått mellom president Slobodan Milosevic og den amerikanske spesialutsendingen Richard Holbrooke.

- Aktiviseringsordren er gitt. De første flyene tar av tidlig i neste uke, sier en talsmann for NATO. Alliansens militære ledelse har rundt 20 overvåkingsfly til rådighet.

Flyene skal utfylle det arbeidet som de 2.000 observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid (OSSE) skal gjøre på bakken. Denne styrken er under oppbygging og får deltakere fra en rekke land, blant dem Norge, som neste år overtar formannskapet i OSSE.

Beskyttes av jagerfly

Overvåkingsflyene er ubevæpnet, men vil få beskyttelse av jagerfly fra NATO. Talsmannen ville fredag ikke si noe om hvordan jagerflyene skal opptre i truende situasjoner.

- NATOs øverstkommanderende vil plotte inn flyene for oppdrag etterhvert som de kommer inn fra medlemslandene, sier talsmannen. Det amerikanske spionflyet U-2, som opererer i svært store høyder, er allerede i virksomhet over Kosovo.

Nederland bidrar med Orion-fly, Storbritannia stiller med sitt Canberra, spesialutstyrt for foto-overvåking, og Frankrike har lagt en Mirage-versjon under SACEURs kommando.

Avtalen med Milosevic innebærer at NATO må legge fram en flyplan for toktene over serbisk luftrom i Kosovo, og at det jugoslaviske luftforsvaret skal slå av sine luftvernbatterier så lenge flygningene pågår. Men NATO har forbeholdt seg retten til å foreta overraskelsestokt på bare en times varsel.

(NTB)