Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grønt lys for omstridt demning i Amazonas

Skal bli verdens tredje største vannkraftverk.

PROTESTERER: Trass i kraftig motstand fra urbefolkning og miljøaktivister ga brasilianske myndigheter grønt lys for bygging av et enormt vannkraftverk i Amazonas. Her demonstrerer indianere fra hele Brasil mot beslutningen ved å bygge en leir foran kongressbygningen. Foto: AP Photo/Eraldo Peres/SCANPIX
PROTESTERER: Trass i kraftig motstand fra urbefolkning og miljøaktivister ga brasilianske myndigheter grønt lys for bygging av et enormt vannkraftverk i Amazonas. Her demonstrerer indianere fra hele Brasil mot beslutningen ved å bygge en leir foran kongressbygningen. Foto: AP Photo/Eraldo Peres/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trass i kraftig motstand fra urbefolkning og miljøaktivister ga brasilianske myndigheter grønt lys for bygging av et enormt vannkraftverk i Amazonas.

Det massive prosjektet, som blir verdens tredje største vannkraftverk, skal bygges ved Xingu-elva i delstaten Pará til en pris av 11 milliarder dollar.

Når det er ferdig, vil Belo Monte-kraftverket generere 11 3200 megawatt energi, omtrent 11 prosent av kraften som produseres i Brasil i dag.

Brasils institutt for miljø og fornybare ressurser IBAMA ga grønt lys etter det de kaller en grundig teknisk analyse.

Lokale urbefolkningssamfunn, miljøvernere og den katolske kirken har alle engasjert seg i en lang kampanje mot demningen, som vil oversvømme et område på over 500 kvadratkilometer langs Xingu-elva.

Myndighetene selv sier at 16 000 mennesker blir drevet bort fra området etter hvert som byggingen går framover.

Norte Energia, som står bak kraftverket, sier at det vil skape 18.000 jobber, mens ytterligere 23.000 jobber oppstår indirekte. Regjeringen sier landet desperat trenger energien som produseres.

Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen, som er en undergruppe i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), har bedt Brasils myndigheter utsette prosjektet slik at konsekvensene kan vurderes grundigere.

Andre som har deltatt i kampanjen mot demningen, er den amerikanske filmregissøren James Cameron, mannen bak filmen Avatar.

Bare to andre demninger i verden er større, nemlig Tre kløfter-demningen i Kina og Itaipú på grensa mellom Brasil og Paraguay.

(NTB)