Grønt lys for politivold

Det italienske politiet har fått hard kritikk for håndteringen av G8-demonstrasjonene sist helg. Ekstremister i politiet hevder de fikk beskjed om at de ustraffet kunne gå løs på demonstrantene. Opposisjonen krever hoderulling, og Italias statsminister Silvio Berlusconi lover at sannheten skal fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under demonstrasjonene forrige helg ble en 23 år gammel gutt drept og 231 aktivister skadd. 280 aktivister ble holdt i varetekt. Mange ble nektet å kontakte advokat og familie.

Tortur

Løslatte demonstranter forteller om hoder som ble skallet mot veggen, vakter som tisset på dem, trusler om å bli voldtatt med politikøller og mennesker som kastet opp blod.

- Arrestasjonene viser en fullstendig mangel på respekt for internasjonal lov, sier Stephen Jakobi, leder for organisasjonen Rettferdig Rettergang i Utlandet.

Høyreekstremister i det italienske politiet fikk beskjed fra overordnede om at de ustraffet kunne gå hardt til verks mot de varetektsfengslede demonstrantene i Genova, skriver den italienske avisa La Repubblica.

- Vi har fått lov

En politioffiser som ønsker å være anonym, bekreftet torturanklagene.

- Dessverre er det sant alt sammen, sa han.

Politioffiseren sa han hadde forsøkt å stoppe mishandlingen da flere demonstranter besvimte.

- Vi trenger ikke å bekymre oss. Vi har fått lov til å gjøre dette, skal kolleger ha svart.

I går måtte en presset statsminister Berlusconi svare en illsint opposisjon i nasjonalforsamlingen.

- Vi skal ikke dekke over sannheten, lovte han.