Grønt lys til Haiti-styrke

FNs sikkerhetsråd vedtok enstemmig å støtte utplasseringen av en midlertidig flernasjonal styrke på Haiti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialstyrker fra Canada og USA er på plass i den voldsherjede hovedstaden Port-au-Prince.

Det ble innkalt til hastemøte i Sikkerhetsrådet da Haitis president Jean Bertrand Aristide etter over tre uker med væpnet opprør og sterkt press fra utlandet til slutt forlot både makten og landet.

- Vi forstår deres (haitianerne) behov og vi står ved deres side i nødens time, sa FNs generalsekretær Kofi Annan etter avstemningen i Sikkerhetsrådet i går.

- Jeg vet at noen av dem synes vi er sent ute. Men det er bedre sent enn aldri, la han til.

FN-styrke

FN-resolusjonen som ble vedtatt i går, ber alle parter i konflikten avstå fra voldsbruk, og gir en USA-ledet midlertidig styrke i oppdrag å bidra til å opprette en stabil og sikker situasjon i landet i perioden fram til en FN-styrke kan utplasseres.

En stabiliseringsstyrke fra FN skal etter planen være på plass innen tre måneder. Det opprinnelige resolusjonsforslaget gikk inn for at FN-styrken skulle utplasseres innen 60 dager, men ifølge generalsekretær Kofi Annan var det for knapt med tid.

- Jeg tror ikke to måneder er nok, sa Annan, og la til at han tror det er mer sannsynlig at det vil ta tre-fire måneder å organisere en FN-styrke.

Amerikanske spesialstyrker

En liten gruppe amerikanske marinesoldater landet sent søndag kveld i Haitis hovedstad Port-au-Prince.

- Vi er her for å beskytte amerikanske interesser, sa en amerikansk major på flyplassen utenfor hovedstaden.

- Jeg kan bekrefte at marinesoldatene har landet, men jeg kan ikke gi deg antallet, sa en amerikansk talsmann.

Tidligere opplyste forsvarskilder at rundt 200 soldater var på vei til Haiti.

En liten gruppe canadiske spesialstyrker var de første som kom til Port-au-Prince søndag. Rundt 300 franske soldater er ventet til hovedstaden mandag.

Til Afrika

Med opprørsgeriljaen i ring rundt hovedstaden Port-au-Prince flyktet Aristide (50) søndag fra Haiti. USA hjalp eks-presidenten med å slippe trygt ut av landet. Aristide var ifølge USA søndag kveld på vei til Den sentralafrikanske republikk, der han er innvilget politisk asyl.

Haitis høyesterettsjustitiarius Boniface Alexandre ble kort etter tatt i ed som ny president, et verv han etter planen skal ha i en overgangsperiode.

Ti drept

Minst ti personer ble drept i Haiti søndag. Voldshandlingene oppsto etter at president Jean Bertrand Aristide trakk seg og forlot landet, opplyser øyenvitner.

Journalister fra nyhetsbyrået AFP så fire av likene i nabolaget ved Lalue, i nærheten av sentrum av Port-au-Prince. Seks andre lik lå i gatene i området Carrefour, melder det private nyhetsbyrået HPN.

Det brøt ut omfattende uroligheter og plyndring i hovedstaden søndag da nyheten om at Aristide hadde flyktet fra landet ble kjent.

Tusenvis av tilhengere av den avgåtte presidenten, mange av dem bevæpnet, strømmet gjennom gatene, satte fyr på bygninger og bildekk og skjøt i lufta.

(NTB)