Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Groruddalens rikeste

Gründer Per Ove Aftreth foretrekker Ellingsrudåsen fremfor Holmenkollåsen.

TRIVES:  Per Ove Aftreth solgte seg ut av AF Gruppen ifjor for 430 millioner kroner, det gjør at han topper formuelista for Groruddalen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
TRIVES: Per Ove Aftreth solgte seg ut av AF Gruppen ifjor for 430 millioner kroner, det gjør at han topper formuelista for Groruddalen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett over den tyrkiske grønnsakshandleren, med utsikt til Kiwi, Narvesen og Ellingsrudåsen t-banestasjon bor Per Aftreth (67). Med en formue på mer enn 410 millioner troner 67-åringen på formuetoppen i Groruddalen på Oslos østkant. Men mangemillionæren er ikke alene. Ifølge skattelistene som ble lagt frem i går kan 6900 groruddøler krone seg med tittelen millionær.

Aftreth var en av gründerne av et av norges ledende entreprenørkonsern, AF Gruppen. Han var konsernsjef i selskapet fram til 2007. I fjor solgte han seg ut av selskapet for vel 430 millioner kroner.

- Noen av pengene er satt inn i såkalt høyrentefond ellers står mesteparten i banken, forteller Aftreth.

Med et smil om munnen forteller han at han måtte sjekke om banken hans hadde investert i greske, spanske eller italienske statsobligasjoner, før han satte millionene inn på bok.

- Fantastisk sted Aftreth har bodd på Ellingsrud i mer enn 25 år. Han mener det sikkert er ålreit å bo på vestkanten også, men så langt har han valgt å holde seg på Ellingsrud.

- Dette er det fantastisk sted å bo. Her kan jeg gå rett ut i marka. Eller jeg kan gå rett ned i T-banen som frakter meg hvor jeg vil over hele byen. Dessuten er det et ryddig og rolig strøk. Men det viktigste er det multikulturelle miljøet.

Aftreth mener det gir en menneskelig rikdom til et sted, at ikke alle er helt like.

- Her lærer vi av hverandre og utvikler oss sammen, sier Aftreth

- Da jeg først kom til Oslo i 1972 merket jeg at folk med ambisjoner ønsket å bosette seg på vestkanten. Det overrasket meg at alle med penger ville bo på samme sted. Det kan ha vært ubevisst valg at jeg ønsket å gå mot strømmen, men det er litt tilfeldig at jeg havnet her. Jeg flyttet inn i denne OBOS-blokka da den var helt ny. Jeg likte leiligheten og har bodd her siden, forteller trønderen til Dagbladet.

Lavere enn for resten av landet Millionærtettheten i Groruddalen er langt lavere enn for resten av landet, og ser man på hovedstaden under ett står hele 63 905 personer står oppført med mer enn én million kroner i formue. Selv om Aftreth har toppet formuelisten for Groruddalen de siste årene har han ikke ønsket å flytte til den delen av byen hvor det bor flest millionærer.

- I blokka mi bor det minst ti forskjellige etnisiteter. På sikt tror jeg at når folk med forskjellig bakgrunn bor sammen, kan det bli noe annet en flerkultur. Jeg tror det vil utvikle seg til en egen kultur, en kultur som vil være potent når det gjelder endring. Noens vaner irriterer mens andre inspirerer. Det kan bli viktig på sikt og jeg tror det er sunt, sier Aftreth.

- De fleste mennesker måler seg mot sine omgivelser på en eller annen måte. Mitt inntrykk er at det er flere som "ser over hekken" på vestkanten. For meg er valget om å bosette seg her utelukkende praktisk, men en bonus er at jeg kan leve et anonymt liv. Her er det ingen som er opptatt av hva naboen tjener. Jeg tror "bygdedyret" finnes i mye mindre grad her enn det gjør for eksempel i Holmenkollåsen, sier Aftreth.

Mangemillionæren har også sans for arkitekturen og bygningene.

- Dette er blokker som er bygget på 80-tallet. Det bygges ikke slikt lenger. Boligbyggingen har endret seg, for å utnytte
plassen i byggene bedre. Her har vi garasje, boder og ganger som ikke ligger i friluft.

- Transparens er viktig Aftreth har ikke noe imot at skattelistene offentliggjøres og har aldri hatt ubehagelige opplevelser som en følge av millionærstatusen. Han mener transparens i en demokratisk rettsstat fører til større trygghet.

- Jeg har bodd her i 25 år. Men nå har jeg bestemt meg for å flytte. Leilighteen trengte oppgradering, og jeg er for lat til å sette i gang med det nå. Jeg inngikk et veddemål med ledelsen i AF-gruppen, om at dersom de klarte å skaffe en perfekt tomt nær marka, så ville jeg kjøpe leilighet av dem. Det har de klart på Grefsen.

- Det er riktignok litt lenger vest, men fortsatt kommer jeg til å bo i nærheten av Groruddalen som jeg er så glad i, og fortsatt skal jeg bo på østsida av Akerselva, sier Aftreth.

Se lista over Groruddalens rikeste:

GRORUDDALEN:  Bydelene Bjerke, Grorud, Alna og Stovner hadde 131 720 innbyggere i 2010, av disse hadde ... mer enn en million i formue. Det viser skattelistene for 2010 som ble lagt fram idag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GRORUDDALEN: Bydelene Bjerke, Grorud, Alna og Stovner hadde 131 720 innbyggere i 2010, av disse hadde ... mer enn en million i formue. Det viser skattelistene for 2010 som ble lagt fram idag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!