Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gros besværlige miljø-dilemma

Hvis Norge var EU-medlem, hadde Gro-regjeringen trolig stemt imot flere av de kontroversielle miljødirektivene om gen- og matsminke som nå er underveis. Men som EØS- medlem er regjeringen livredd for å nedlegge veto, av frykt for at hele EØS-avtalen skal bryte sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Gro Harlem Brundtland og regjeringen vil i tida framover stå overfor et voksende og stadig mer ubehagelig dilemma:

· Hvor lenge skal den tviholde på Gros analyse fra EU-kampen om at det i realiteten er umulig for Norge å bruke vetoretten i EØS-sammenheng?

· For samtidig oversvømmes vi av nye kontroversielle direktiv som isolert sett hadde fått varsellampene vil å blinke blant regjeringens egne statsråder og miljøpolitikere.

Dilemmaet blir ikke mindre av at Norges miljøallierte, Danmark og Sverige, har kjempet med nebb og klør mot de samme direktivene.

Et enstemmig Folketing stemte mot, men tapte i EU. Nå forsøker danskene å bruke den såkalte «miljøgarantien» i EU-traktaten til å få unntak fra direktivet. Svenskene vurderer det samme.

Dette er noen av direktivene Norge får i fanget, og som Stortinget skal ta stilling til i løpet av kort tid:

TRE MATSMINKEDIREKTIVER omfatter tilsetninger av henholdsvis søtstoffer, fargestoffer og andre tilsetningsstoffer i mat. Direktivene vil øke antallet tillatte tilsetningsstoffer i matvarer.

Flere av stoffene har vært forbudt i Norge, og enkelte kan gi til dels alvorlige bivirkninger, som allergi. En del av de nye tilsetningsstoffene er også kreftframkallende.

PATENTDIREKTIVET omhandler patent på biotekniske oppfinnelser, og åpner for å ta patent på liv. Direktivet er svært omstridt, og har versert i EU-systemet i årevis. Direktivet er nå kraftig utvannet i forhold til det opprinnelige forslaget, men norske myndigheter er fortsatt skeptiske til det.

DIREKTIVET OM MERKING av genmodifisert mat. Stortinget har tidligere vedtatt at all genmodifisert mat skal merkes. Et flertall av EU-landene mener at obligatorisk merking ikke er nødvendig, og at man ikke trenger å merke mat hvor bare deler av produktet er genmodifisert.

Økende motstand

Motstanden mot matsminkedirektivene er ikke bare sterk blant nei-partiene på Stortinget. Hele 16 organisasjoner, med Forbrukerrådet og Naturvernforbundet i spissen, har gått sammen i «Nettverk for mat og miljø» for å advare regjeringen mot konsekvensene av matsminkedirektivene.

Også i selve EU-systemet, og særlig i EU-parlamentet, reageres det på at Norge - som har en særdeles høy miljøstjerne i Europa - ikke toner flagg i saken.

Svenske EU-parlamentarikere sier rett ut at dersom Norge sier ja til matsminkedirektivene undergraver det svenskenes forsøk på å hindre direktivene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media