Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gros eksperter tok feil

Tidligere trodde helseekspertene at rundt fem prosent døde av lungeviruset SARS. Det virkelige tallet er mye høyere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da SARS-utbruddet begynte beroliget Verdens Helseorganisasjon (WHO) oss med at faren for å dø av sykdommen var rundt fem prosent. Nå viser en studie av 1425 SARS-tilfeller i Hongkong at dødeligheten er langt høyere.

Undersøkelsen viser at faren for å dø av SARS ligger på rundt 20 prosent, men dødsratene varierer enormt med de smittedes alder.

Eldre utsatt

SARS har desidert høyest dødelighet blant eldre mennesker. Tall Folkehelsa la fram på en konferanse om lungeviruset i Oslo i går viser at 80 prosent av mennesker eldre enn 75 år dør om de får SARS.

For pasienter over 60 år er dødsrisikoen 40 prosent, mens dødsrisikoen for yngre pasienter ligger rundt 13 prosent. De oppsiktsvekkende tallene står i sterk kontrast til WHOs tidligere advarsler, og undersøkelsen publiseres i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet i dag.

Usikkerhet rundt smittede

Så langt har helsemyndigheter og WHO skilt SARS-pasienter mellom mulig eller antatt smittede og bekreftede smittede. Derfor opererer også WHO med andre tall enn forskerne ved Imperial College i London som har utført undersøkelsen.

WHOs egne tall viser en SARS-dødelighet på 14 prosent av de bekreftet smittede i Hongkong, mens forskerne i Storbritannia altså opererer med en prosentandel på rundt 20.

Forskerne frykter at den stigende dødsraten har sammenheng med at viruset stadig muterer seg, men det kan også være at risikoanalysen fra WHO har vært for moderat. SARS er for nytt til at noen vet noe sikkert om viruset.

Tidlig diagnose redder liv

Undersøkelsen viser også at SARS-viruset spredte seg raskt i starten fordi folk ikke oppsøkte lege før de var blitt ordentlig syke.

Inkubasjonstiden for SARS, eller tiden det tar fra viruset kommer inn i kroppen til sykdommen slår ut, er mellom to og ti dager. Gjennomsnittlig tar det seks dager før man blir syk etter smitte.

Før folk forsto hvor alvorlig SARS var oppsøkte ingen lege før sykdommen hadde slått ut. Foreløpig vet ikke forskerne sikkert om SARS smitter i inkubasjonstiden, men de vet at smittefaren øker dramatisk etter at pasientene har blitt syke.

SARS-smitten spredte seg raskt fordi ingen av de tidlige ofrene for sykdommen forsto hvilken sykdom de hadde, og dermed kunne de spre smitten til andre som skjønte like lite.

Et av de viktigste smitteverntiltakene er å oppsøke lege om man har symptomer på SARS. I Norge er dette legebesøket gratis.

Ingen kur

I løpet av de månedene SARS-viruset har herjet har pasientene blitt behandlet med mange forskjellige medisiner. Foreløpig har ingen funnet fram til et medikament som har dokumentert effekt. Det finnes med andre ord ingen kur for SARS.

Alle de store vaksineprodusentene jobber på spreng for å lage en SARS-vaksine, men ingen vet når den kommer ennå. Forskerne har forholdsvis få virusprofiler å jobbe med, og viruset muterer seg raskt. Derfor står vaksineprodusentene overfor en enorm oppgave når de nå skal lage en beskyttelse mot SARS.

Tester med antistoffer fra pasienter som har overlevd SARS har gitt positive resultater. Antistoffene har hemmet SARS-viruset i laboratorieforsøk, og det er håp om at dette kan danne grunnlaget for en vaksine. Men ingen vet noe om hvor lenge disse antistoffene hemmer SARS-viruset, og ingen vet hvordan viruset kommer til å se ut om to uker.

- Hvis vi virkelig kjørte på alt vi kunne, hvor fort kunne vi klare å få fram en vaksine?, spurte avdelingsdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet på SARS-konferansen tirsdag.

- Et absolutt minimum vil være fire år, svarte hun på sitt eget spørsmål.

TOK FEIL: Gros eksperter i WHO var for optimistiske i forhold til dødsrisikoen for SARS. I går advarte direktøren i WHO om at smittetoppen i Kina ikke er nådd.
FRYKT FOR SARS: Mennesker i Kina og Hongkong har levd med SARS-frykten lenge og få tør ta sjanser lenger. Her jobber en servitrise i Hongkongmed munnbind.
FULL DEKNING: Den nyeste kunnskapen om SARS viser at viruset kan overleve utenfor kroppen i timesvis. Kinesiske helsearbeidere tar ingen sjanser med påkledningen når de mottar forsyninger. Mange av Kinas sykehus er også i karantene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media