Gros flyttelass hjem til Norge - i sukkerbil

Gro og Arne Olav Brundtland flytter hjem etter medieoppstyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gro Harlem Brundtland kaster ikke bort tiden. Mandag meldte hun flytting til Norge, i går kom en trailer med de første av ekteparets eiendeler til Bygdøy. Til å frakte kassene for seg har Gro fått hjelp av sin bror Erik Harlem (67). Han har lånt ut en lastebil fra firmaet Harlem Food til å transportere Gros kasser på paller.

Til daglig frakter Harlems lastebiler helt andre ting enn de private eiendelene til hans søster. Harlem er nemlig Norges største importør av sukker. Hele 65 prosent av sukkersalget i Norge skjer gjennom firmaet hans.

50-kilos sekker

Dermed har Gro og broren en felles interesse, om enn med motsatt fortegn. Som generaldirektør for Verdens helseorganisasjon (WHO) var kampen mot sukker en av Gros viktigste saker. Da WHO ga ut en rapport som sa at sukkerforbruket ikke burde overstige ti prosent av det daglige kaloriinntaket, truet sukkerlobbyen, med Coca-Cola og Pepsi i front, med å be amerikanske myndigheter om å kutte bevilgningene til organisasjonen.

På nettsidene til brorens firma ligger det en liste over de ulike produktene. Det er mulig å kjøpe sukker både i 50-kilos sekker, i økologisk utgave, til sylting og perlesukker. Den aller tyngste pallen veier 1050 kilo.

Sukkerimport og annen forretningsdrift er millionbutikk for Harlem. I 2006 omsatte Harlem Food for 276 millioner kroner, og hadde et driftsresultat på 19,95 millioner kroner. Gro har ikke noen rolle i familiebedriften, men lillesøster Hanne Harlem har fått plass som vararepresentant i styret. Daglig leder er Gros nevø, Christoper Harlem (33).

Ifølge Gros pressetalsmann, har imidlertid ikke Gro rukket å pakke ned ekteparets bolig i Nice i Frankrike allerede.

– Dette har ikke noe med flyttelasset hjem fra Frankrike å gjøre, sier Jon Mørland.

Pepsi og Gro

Gro brukte hele dagen i går på å finne ut hvordan hun skulle forsvare seg etter Dagbladets avsløringer om at hennes hofteoperasjoner brøt med regelverket for utflyttede nordmenn. Dermed var det Arne Olav Brundtland som førte oppsynet med arbeidsfolkene fra sukkerfirmaet. Han ønsket ikke å gi en kommentar til de siste dagers medieoppslag om hans kone.

Det vakte en viss oppsikt da NRK på tampen av fjoråret kunne fortelle at Gro Harlem Brundtland sitter i Pepsis såkalte «helseråd».

Da mente flere kritikere at Gro, som hadde kjempet knallhardt mot industrien, nå hadde solgt seg til fienden. I sitt hjemflyttingsintervju med VG sa Gro på mandag dette om sitt arbeid for den multinasjonale brusgiganten:

– Pepsi-direktøren som inviterte meg inn, var en av dem jeg hadde best kontakt med fra sukkerindustrien i min WHO-tid. Jeg vurderte oppdraget slik at jeg kunne tilføre noe, med min erfaring fra offentlig helsearbeid, fra mange år i topp-politikken, og fra min WHO-erfaring. Det har vist seg å stemme, sa Gro til avisa.

Hun blir sittende i helsepanelet, også i 2008.

– Man må alltid vurdere verdien av det man gjør. I dette tilfellet har Pepsi fulgt flere av anbefalingene fra panelet. Blant annet har de sluttet å markedsføre leskedrikkene med det høyeste sukkerinnholdet, sa Gro.

Erik Harlem besvarte i går ikke Dagbladets henveldeser.

INTERNASJONAL HVERDAG: Som FNs klimautsending er Gro mye på farten i utlandet. Men nå flytter altså hun og Arne Olav hjem til Norge etter Dagbladets omtale av den gunstige skattesituasjonen de har levd under i Frankrike.