Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gros første arbeidsdag

Med noe som kan likne på en «kvinneregjering» i ryggen skred Gro Harlem Brundtland i dag til verket som ny generaldirektør i Verdens helseorganisasjon WHO. The Rockefeller Foundation vil støtte arbeidet hennes med 2,5 millioner dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er seks kvinner og fire menn i Gros nærmeste medarbeiderkrets i WHO. I tillegg er teamet likelig fordelt på i-land og u-land med fem på hver. - Det var ikke noe krav fra min side at det måtte bli et kvinneflertall, sier den nye WHO-direktøren, som har ledet norske regjeringer med en kvinneandel som vakte internasjonal oppsikt.

I sin tiltredelsestale sa Gro Harlem Brundtland at hun visste det var bekymring i organisasjonen for hva som nå vil komme. Den norske eks-statsministeren har vært fremstilt som ryddekosten som virkelig skal ruske opp i det stivnede WHO-byråkratiet.

Støtte fra Rockefeller

- Foran henne ligger den vanskelige oppgaven med å reformere en av de dårligst styrte institusjonene i hele FN-systemet. Under hennes forgjenger Hiroshi Nakajima ble begrepet WHO synonymt med vanstyre, skrev for eksempel Financial Times i dag.

Det var også Financial Times som meldte at Rockefeller Foundation vil donere 2,5 millioner dollar (rundt 18 millioner kroner) til Gros arbeid i Geneve. Hensikten med donasjonen er å sette Gro Harlem Brundtland i stand til å puste nytt liv inn i WHO.

Gro Harlem Brundtland sa imidlertid at hun ikke har noen ferdige planer for sin opprydningsvirksomhet i WHO.

- Gapet øker

Den første tiden vil i alle fall bli preget av to nye storkampanjer - en mot røyking og en mot utbredelsen av aids. Likevel er en stor del av arbeidet avhengig av at nasjonale regjeringer følger opp. - WHO er ikke verdens viktigste helseinstitusjon. Vår rolle er å legge forholdene til rette for nasjonale helsemyndigheter og gi dem gode råd, sa Gro til sine nye medarbeidere tirsdag.

WHO har 4.500 ansatte og et årsbudsjett på 900 millioner dollar. Omtrent halvparten er frivillige bidrag fra medlemsnasjonene.

- Helsegapet mellom verdens land og internt i landene øker for hver dag som går. Til tross for de enorme fremskrittene på helsefronten det siste århundret, er det store flertallet av verdens befolkning fortsatt belastet med store helseproblemer, sa president Gordon Conway i The Rockefeller Foundation i dag.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!