Gros kamp for barna

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ett år før hun går av som leder for Verdens helseorganisasjon setter Gro Harlem Brundtland i gang en verdensomspennende kampanje for å bedre barns miljø og helse. Brundtland lanserte kampanjen i går, under Verdenstoppmøtet for bærekraftig utvikling i Johannesburg i Sør-Afrika.
  • Hver dag dør nesten 13 000 barn under fem år på grunn av sykdommer som har tilknytning til miljøforhold som dårlig drikkevann, sanitære forhold og luftforurensning. Det er fire ganger så mange som antall dødsofre under terroraksjonen mot World Trade Center i New York 11. september i fjor. Mens det brukes milliarder av kroner i kampen mot internasjonal terrorisme, er det ikke like lett å føre en global kamp for at alle verdens barn skal få en mulighet til å leve opp. I sin tale i går brukte Gro Harlem Brundtland følgende talleksempel når det gjelder barn som dør på grunn av helsefarlige miljøforhold: Antallet tilsvarer at en jumbojet full av barn skulle styrte hvert 45. minutt. Det er en allegori som gir grunn til ettertanke.
  • WHOs kampanje er et såkalt partnerskapsavtale. Flere andre FN-organisasjoner stiller seg bak, det gjør også regjeringene i Sør-Afrika og Norge. Den globale alliansen for å bedre barns miljøforhold skal være fullt operativ fra neste år. Statsminister Kjell Magne Bondevik vil trolig ha med seg løfte om et betydelig norsk pengebidrag når han kommer til Sør-Afrika i morgen.
  • Alle verdens land vil bli bedt om å delta i kampanjen for verdens barn. Det er viktig at den rike delen av verden virkelig spytter i kassa, slik at dette kan bli en vellykket kampanje. Altfor mange ganger har vi sett at giverlandskonferanser er satt i gang under store fanfarer, der deltakerlandene har overgått hverandre i å love penger. Så har det vist seg dette i mange tilfeller er «gamle penger» som er lovt til liknende prosjekter tidligere eller at gamle prosjekter er blitt omdøpt. La det ikke bli med løftene denne gangen.