Gros kvinne- regjering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Gro Harlem Brundtland er ettertrykkelig på plass i direktørstolen i Verdens helseorganisasjon. Staben brøt ut i spontan applaus da hun i går annonserte at det blir kvinnelig flertall også i denne Brundtland-regjeringen. Fem kvinnelige og fire mannlige toppdirektører utgjør kabinettet til Gro, et kabinett hun har renskåret etter regjeringsmodell, med de ni medlemmene som ansvarlige statsråder for hvert sitt departement. Gro har igjen utfordret mannsbastionene, denne gangen så det gir gjenlyd langt oppover i FN-systemet.
  • Der har verden for øvrig kunnet merke seg at WHOs nye generaldirektør allerede har rukket å feie ut hele den gamle ledelsen med fast hånd. Vi tør love at det nok kan bli en annen dans hvis medlemmene av verdens helseregjering møter på jobb og tror de kan gjøre som det passer dem. Ut over å peke ut tre klart prioriterte arbeidsområder for WHO, bekjempelsen av malaria, kampen mot aids og krigen mot tobakk, har Gro lovet FN en omstrukturert organisasjon, som i motsetning til den forrige er åpen for innsyn, uavhengig og treffsikker når målene skal nås.
  • Gro har lagt vekt på helsepolitisk erfaring hos sitt nye mannskap. Det er derfor hun endte med så mange kvinner rundt seg. Mange har også erfaring fra sine respektive lands regjeringer, og det er utvilsomt klokt at bare ett kabinettsmedlem er hentet fra Europa. WHOs største utfordring er fortsatt fattigdomsbekjempelsen, og selv om sammensetningen av kabinettet viser likevekt mellom i-land og u-land, skal de sammen reflektere at styrkeforholdet mellom rike og fattige land skal forandres.
  • Vi skal passe oss for å bli latterlig patriotiske når vår lille nasjons tidligere statsminister nå gyver løs på verdensproblemene med all den energiske besluttsomhet vi har lært å kjenne og noen vil si frykte. Prosjektet hennes har bred internasjonal støtte, men både oppgavene og motkreftene er enorme. Helsegapet mellom rike og fattige bare øker. Dermed nøyer vi oss med å slå fast etter Gros første arbeidsdag at, jo da, hun er i rute.