Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gros kvinnekupp

GENÈVE(Dagbladet):Gro foretar det reneste kvinnekupp når hun i dag utnevner ny ledelse i Verdens helseorganisasjon. WHOs såkalte kabinett som er organisasjonens absolutte toppledelse skal bestå av seks kvinner og fire menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gros utnevnelser vil bli lagt merke til over hele verden og sende sjokkbølger inn i det mannsdominerte FN-systemet.

Navnelista over FN organisasjonens nye ledelse holdes hemmelig fram til Gros tiltredelsestale i dag kl. 1200, men Dagbladet har fått bekreftet at Gro vil utnevne 5 kvinnelige og 4 mannlige toppdirektører. Inkludert Gro består det såkalte kabinettet av ti direktører som har det utøvende ansvaret for hvert sitt fagområde på samme måte som i en regjering.

Kvinneregjeringen

Gro ble verdensberømt da hun dannet sin «kvinneregjering» i 1986. Åtte av 17 var kvinner.TV-team fra hele verden oppsøkte statsministeren som hadde våget å utfordre mannsbastioner og likestillingspriser nærmest regnet over henne. Særlig fikk hun mye oppmerksomhet fra japanske kvinner.

I dag slår hun til igjen, og innleder en ny tid i FN med å utnevne 60 prosent kvinner i ledelsen av WHO.

Første valgte kvinne

Gro er selv den første valgte kvinnelige lederen i FN. Mens flyktningekommisær Sedaka Ogata og FNs spesialutsending for menneskerettigheter Mary Robinson er utnevnt av generalsekretæren personlig, er Gro valgt av medlemslandene etter en lang og intens valgkamp. Gro vil etter dette utvilsomt bli sett på som en reformator i FN.

- Disse kvinnene blir utnvent fordi de er de dyktigste og ikke fordi de er kvinner, men kvinner er spesielt viktig når helsespørsmål skal løses, sier en WHO kilde som skal være med i den nye ledelsen til Dagbladet.

Det er ingen andre nordmenn i toppledelsen enn Gro og Jonas Gahr Støre. Men Støre hører ikke formelt til kabinettet, hans stilling kan best sammenliknes med en departementsråd. Foreløpig er bare to navn kjent. Den kvinnlige kinesiske sykehusdirektøren Dr Chen skal sitte i Gro innerste krets og ghaneseren Asanoa-baba skal ha ansvaret for legemiddelspørsmål i kabinettet.

Avskjedsmiddag

I går kveld feiret Gro sin nye jobb med en god middag på på en koselig restaurant på andre siden av franskegrensa i forhold til Genève. Sammen med teamet som i fem måneder har analysert og endevendt WHO for å forberede at Gro skulle tiltre, hygget Gro seg med kamskjell, lam og franske oster. Teamet som består av eksperter fra hele verden har vært ledet av Jonas Gahr Støre som Gro har tatt med seg fra statsministerens kontor.

Flere av dem som har jobbet i teamet blir med Gro videre i WHO.

FEIRET JOBBEN: I går kveld inviterte Gro teamet som har forberedt hennes tiltredelse i WHO ut på middag for å takke dem for innsatsen. Nærmest kamera sitter Åse Bjerke fra UD. På høyre side av bordet nest øverst sitter Jonas Gahr Støre. Nederst til venstre WHO-revisor Helge Larsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!