Gros månedslønn: 115 000

GENHVE (Dagbladet): Gro Harlem Brundtland får netto utbetalt 115nbsp;724 kroner i måneden når hun 21. juli tiltrer som generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed har hun mangedoblet sin lønn som statsminister, og vil få en netto årslønn på 1 352 688 kroner etter dagens dollarkurs.

Gros beslutning om å si nei til FN-pensjon øker nettoinntekten hennes med over 20 000 kroner i måneden. Hun har også fått «dyrtidstillegg».

En sammenlikning med lønnskontrakten Dagbladet offentliggjorde i januar, viser en lønnsøkning fullt på høyde med norske næringslivslederes.
Den gang var hennes bruttoinntekt fastsatt til 1,3 millioner kroner, og nettoinntekten etter skatt til organisasjonen, men uten ektefelletillegg, fastsatt til rundt 790 000 kroner. Etter valgseieren i januar og den endelige utnevnelsen sist onsdag, har hun fått påplusset lønna med 32 301 kroner måneden i «dyrtidstillegg» for å bo i Genhve.

I tillegg har Gro sagt nei til FN-pensjon, og WHO har vedtatt å gi henne arbeidsgiverens pensjonsinnbetaling som lønn.

Fordobling

Da Dagbladet på en pressekonferanse sist onsdag spurte Gro om hvor mye dette ville øke lønna, svarte hun at hun ikke visste det.

Dermed kan vi fortelle henne hva hun får ekstra nemlig 2 795 dollar og 16 cent. Eller: 20864 kroner mer i måneden. Også det netto. Med «dyrtidstillegget» har dermed nettolønna økt fra 790 000 til 1 352 688 kroner i året før hun har tiltrådt. Det er bortimot en dobling av nettolønna.

Gro har fra før sikret sin pensjonisttilværelse med statsrådspensjon, og fant det unaturlig å begynne på en ny pensjonsordning i en alder av 59 år. Det er ikke uvanlig at WHO-tjenestemenn og -kvinner inngår kontrakter der de avstår fra pensjonen og får tilskuddet utbetalt som lønn.

Gros lønn blir også opppgitt som «lønn for enslige medarbeidere». Det vil si at hun får lønn uten forsørgertillegg for Arne Olav. Han skal flytte med henne til Genhve, men vil skaffe seg en forskerjobb i tilknynting til den internasjonale handelsorganisasjonen WTO.

Leier ut

Gro får i tillegg dekket representasjonsutgifter med 12 328 kroner måneden, men må på den andre siden dekke alle boutgifter i den rådyre sveitsiske FN-byen. Men - hun og Arne Olav har bestemt seg for å leie ut eneboligen på Bygdøy og kan trolig langt på vei dekke boutgiftene gjennom det.