Gro Harlem Brundtland

Gros nådeløse beskjed til toppene: - Har ikke noe valg

Gro Harlem Brundtland er opphavet til begrepet bærekraftig utvikling. Hun mener dagens politikere ikke har noe annet valg enn å vise politisk lederskap i klima- og miljøspørsmålet.

PÅ TOPPMØTE: Dagens politikere må vise politisk lederskap i klimasprsmålet, er budskapet fra Gro Harlem Brundtland. Foto: Kristian Ridder-Nilsen
PÅ TOPPMØTE: Dagens politikere må vise politisk lederskap i klimasprsmålet, er budskapet fra Gro Harlem Brundtland. Foto: Kristian Ridder-Nilsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KØBENHAVN (Dagbladet): I den danske statsministerens staselige representasjonsbolig Marienborg utenfor København, møtes toppene fra fagforeningene og de nordiske sosialdemokratiske partiene i dag.

For første gang er møteprogrammet samlet om bare ett tema: Arbeiderbevegelsens ansvar for klima og miljø. Som spesielt invitert gjest er også tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Det er ingen tvil om at hun er den store stjerna her.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen introduserte henne som en av dem som har vært viktigst for klimaarbeidet, og pekte på at det var Brundtland som er kvinnen ba begrepet« bærekraftig utvikling», som hun brukte i FN-rapporten «Vår felles framtid» i 1987.

- Miljø var et sidespor

Fra scenen snakket Gro Harlem Bruntland om sin tid som ung miljøvernminister og nestleder i Ap på 70-tallet.

- Da var miljø og naturvern et sidespor. Det var en spesialsak som noen var opptatt av, men ikke et sentralt tema. Fram til da hadde vi kunnet bruke naturen, vi kunne fortsette å bygge ut, vi hadde ikke sett enda at naturen satte grenser, forteller Bruntland.

TATT I MOT AV STATSMINISTEREN: Danmarks statsminister Mette Fredriksen roste Gro Harlem Brundtlands innsats for miljøet på toppmøte for sosialdemokrater i København i dag. Fotot. Kristian Ridder-Nilsen
TATT I MOT AV STATSMINISTEREN: Danmarks statsminister Mette Fredriksen roste Gro Harlem Brundtlands innsats for miljøet på toppmøte for sosialdemokrater i København i dag. Fotot. Kristian Ridder-Nilsen Vis mer

På 70-tallet kom de første tegnene på at det var grenser for naturens tåleevne. Med det kom også politisk strid og diskusjoner med fagbevegelsen. Brundtland sier hun opplevde dette da hun «var tøff nok og frekk nok» til å gå inn for å verne Hardangervidda til tross for interesser som ville bygge den ut.

- Ikke noe valg

Ap-legenden minnet om at det bare er de siste generasjonene av politiske ledere som har måttet gå inn i disse diskusjonene.

- Politikere før vår tid måtte ikke ha den diskusjonen, det var nok natur.

- Dere som sitter i politisk ledelse nå dere har ikke noe valg i det hele tatt. Man må bruke politiske virkemidler og vise lederskap, sa Brundtland.

Hun forteller at det også kom sterke reaksjoner da hun som statsminister første gang la en CO2-avgift på oljeindustrien på norsk sokkeln.

- Var det mulig å gjøre noe så grusomt mot industrien. Ja det måtte vi, men vi gjorde det i samspill med fagbevegelsen. Jeg hadde omfattende diskusjoner med LO, sier hun.

Brundtland er teknologioptimist.

- Det kommer ny teknologi og store gjennombrudd som endrer samfunnet vårt. Det kan komme like dramatiske utviklingsendringer som internett. Det stopper ikke opp. Vi må sørge for at gjennombruddene blir brukt til alles beste og at ikke bare kapitalen bestemmer, sier hun.

Jonas ser paralleller

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det er klare paralleller til de diskusjonene han står i. Ikke minst i spørsmålet om iskanten, der Ap er splittet og der deler av fagbevegelsen ønsker å flytte den lenger nord for å kunne bore etter mer olje.

- Det er klare paralleller. Gro var alltid grundig på å ha et solid saksgrunnlag for beslutninger. Vi vil ta ting i riktig rekkefølge. Vi vil se helheten i forvaltningsplanen før vi tar en avgjørelse.

- Har du også liknende samtaler med fagbevegelsen om iskanten som Gro har beskrevet her?

- Ja, det vil jeg si at de er tette og nære. Derfor har jeg brukt mye tid særlig med de forbundene som har folk i disse næringene. Jeg er tydelig på at vi skal utvikle ikke avvikle. Deres kompetanse er unik. Her sitter de som skal ta oss videre. Jeg opplever at det også i den delen av fagbevegelsen er politikkutvikling, jeg opplever ikke klimafornekter i fagbevegelsen, sier han.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer