Gros to ansikter

Man er ikke født som Gro. Man blir det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA GRO Harlem Brundtland vendte tilbake til sin alma mater Harvard våren 2004, ble hun intervjuet av universitetsavisa om sitt liv i politikken. Gro hadde nylig gått av som leder av Verdens helseorganisasjon og ble stadig nevnt som en kandidat til stillingen som FNs neste generalsekretær. Så hun seg selv som Skandinavias svar på Hillary Clinton?Fra et amerikansk synspunkt, kan det se slik ut. Hillary Clinton har jo vært en framtredende senator på egne bein et par år nå, svarte Gro høflig. Men jeg vil påpeke at mens Hillary Clinton var USAs førstedame, så var jeg Norges statsminister.Svaret sier mye om Gro og hennes unike posisjon. Mens intervjueren utvilsomt mente sammenlikningen som en kompliment, var Gro bevisst at hun tilhører den ennå eksklusive klubben av valgte kvinnelige statsledere. Skulle Hillary en dag bli president, kan de heller stille henne spørsmålet om hun er USAs Gro.

GRO VAR FØRST. Først i Norge og femte kvinne i verden. Da hun for 25 år siden i dag kom ut på slottsplassen i spissen for en rad eldre menn i tykke frakker og skjerf, var hun i tillegg en av de yngste statsministere i historien. Gros rolle som førstekvinne, har overskygget at hun også representerte en ny generasjon og et befriende brudd med et forstokket politisk tenkesett. Mens hennes forgjengere var sprunget ut av den dystre og dogmatiske mellomkrigstida, tilhørte hun etterkrigstidas framtidsoptimisme. Hun ble leder i ei tid da Arbeiderpartiet hadde utspilt sin tradisjonelle rolle og ideologiene var i ferd med å vike for markedstenkning. Ap var utbrukt og utbrent. Valget av Gro var derfor ikke bare en dristig kvinnepolitisk demonstrasjon. De mannlige kandidatene sto ikke i kø utenfor bøttekottet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer