Grøss fra havet: Se hva som skylte i land på Senja

Det som trolig er en ung utgave av verdens største tannhval led en tidlig død.  

GLEFS: Spermasetthvalen er i utgangspunktet ufarlig for mennesker, men tennene er likevel et avskrekkende syn. Foto: Eva Pispirigou. 
GLEFS: Spermasetthvalen er i utgangspunktet ufarlig for mennesker, men tennene er likevel et avskrekkende syn. Foto: Eva Pispirigou.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var onsdag at den døde hvalen på stranda i Ersfjord på Senja ble oppdaget.

Siden er spermasetthvalen foreviget av flere fotografer i området, og bildene har nådd sin vei til aviser som Troms Folkeblad, Nordlys og iTromsø.

En av de første fotografene på stedet var Eva Pispirigou, som jobber som hvalguide og sesongarbeider på fasjonable Hamn i Senja.

- Den var ikke gammel, kanskje et ungdyr, for den var ikke så stor. Vanligvis kan spermhvaler bli rundt 20 meter, men denne var bare tolv, forklarer hun til Dagbladet.

Størst

Spermhvalen er den største av alle tannhvaler, og er lett gjenkjennelig på grunn av tennene og det karakteristiske litt firkanta hodet som utgjør omtrent en tredjedel av kroppen dens.

Den har en fryktinngytende tanngard som ifølge Havforskningsinstituttet brukes til å spise blekksprut og fisk på middels dyp, men regnes som ufarlig for mennesker.

Den store hvalarten fra Moby Dick er blant annet unik fordi ingen andre pattedyr på jorda som kan dykke like lenge som spermhvalen uten tilførsel av ny oksygen.

Den kan ifølge havforskerne dykke ned til rundt 1000 meters dyp, og holde pusten i en time.- Den har en veldig karakteristisk hode. Det er sånn du kan se at det er en spermhval, sier Dag Strømholt, som fotograferte spermhvalen i dagslys torsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer