Grøss med ny Dahl

Navn: Kjell Ola Dahl Alder: 42 Yrke: forfatter og lærer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er et av ikke altfor mange bevis på at også norske menn kan skrive gode kriminalromaner. I hvert fall er det mange av oss som har trodd på Kjell Ola Dahls endelige gjennombrudd. Det kom ved forrige korsveg, romanen «Siste skygge av tvil» levde opp til sin tittel og viste en større lesergruppe enn gamle Dahl-fans at vi har å gjøre med en av våre beste i sjangeren.

Denne gang, med «En liten gyllen ring», henter han fram sine helter fra debutromanen «Dødens investeringer» fra 1993, politimennene Gunnarstranda og Frölich. Og viser fortsatt det samme hjerte for samfunnets svake. Og en skarp observasjon av mennesker og makt. Men Dahl har vokst siden debuten, og skriver videre på sine vellykkede forsøk på å sprenge sjangerens grenser. «Miniatyren» var ei bok som irriterte deler av kriminallitteraturpolitiet. Men den skaffet Dahl flere lesere enn før.

Dahl er en arbeidsom herre. Som kombinerer forfattervirksomheten med jobb som lærer på videregående skole i Askim. Og som anses for å være lettstelt hos sin forlegger, Gyldendal. Redaktør Oddvar Aurstad er full av lovord: - Han skriver med hjertet, har en sterk følsomhet for fiksjon, viser oss det usynlige Norge, har et frapperende blikk for personer, og har lange og lyttende ører for den ekte dialog, sier Aurstad til Dagboka.

Skulle du synes at slikt er vaskeseddelspråk, er egenopplevelser av bøkene hans å anbefale, for eksempel romanen «Seksognitti». En forrykende underdoghistorie om spritsmugling og sprengstoff, et materiale som burde vært festet på filmlerretet, men som sikkert er for dyrt å produsere.

Kjell Ola Dahl engasjerte seg i en sommerdebatt om kriminallitteratur her i avisa for noen år siden, og mente at krimbøker bør vurderes ut ifra vanlige litterære kriterier. For det fikk han kjeft av flere av sine kolleger. Noe Dahl formodentlig taklet bra, for østfoldingen har en høy standing utenfor sin egen sjanger. Og befinner seg til daglig langt borte fra litteraturens dekadanse. Du finner ikke ham med høye stettglass på Arcimboldo eller Theatercaféen. I hvert fall ikke til daglig.

Trebarnsfaren har nemlig annet å gjøre. Han feiret gode aviskritikker i går med å gå på jobb. Og han er i støpeskjeen med en tredje bok om sine hardt arbeidende politihelter. En lang og vanskelig oppgave står foran ham. For nå handler det om å følge opp en suksess.