- Grotesk dyreplageri

GJESDAL i Rogaland (Dagbladet): Dyrevernere slapp i helga ut 9500 mink fra en farm i Gjesdal. Flere hundre av dem ble overkjørt og drept. - Grotesk dyremishandling, sier pelsdyroppdretter Jan Gjesdal (40).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mørket natt til søndag kom de som kaller seg Dyrenes Frigjøringsfront (DFF) til minkburene hans i Gjesdal. Systematisk åpnet de hvert eneste bur, og nærmere 10000 dyr stakk av.

Dyrene er født og oppvokst i små bur, og oppdretteren påstår at de ikke har en sjanse til å overleve i skog og mark.

- Flere hundre mink ble overkjørt og drept, det er nesten bedre enn å sulte i hjel, sier Jan Gjesdal.

- Overlever

Men aksjonistene i DFF nekter å tro at dyrene lider, de mener at tam mink vil nyte friheten og klare å finne seg mat og drikke.

- De er ville dyr, sjøl om de pines i trange bur. De har instinktet i seg og har gode sjanser til å overleve, sier ei jente som ringte Dagbladet på vegne av DFF i går kveld. Hun ville ikke oppgi navnet sitt og ringte fra skjult nummer.

Fra klokka tre natt til søndag og i hele går var 40 personer i gang med å fange rømt mink i Gjesdal. Da det mørknet i går kveld, manglet de fortsatt rundt 1000 dyr. Politiet har få spor å gå etter, aksjonen var godt planlagt og gjennomført.

DFF-talskvinnen sier til Dagbladet at aksjonene vil fortsette helt til pelsdyroppdrett er avviklet i Norge.

- Minken har det grusomt i bur. De plages hele livet bare for å bli til pels. Minken er vant til å løpe langt hver dag og boltre seg i bekker og vassdrag. Det er en myte at burmink ikke klarer seg i naturen. Og disse dyrene i Gjesdal gikk uansett døden i møte. De skulle slaktes seinere i høst, sier DFF-representanten.

Pels på mote

Oppdretter Jan Gjesdal er oppgitt over aksjonen, men berømmer naboer og ukjente som møtte opp for å fange mink i går. Været var surt, minken beit mange med sine kvasse tenner, men folk sto på uten pause for å fange flest mulig dyr.

- Slike ekstreme aksjonister nytter det ikke å diskutere med. Det er bare vanvittig. Heldigvis forstår fornuftige mennesker, også byfolk flest, at det er dyreplageri å slippe ut mink fra bur, sier Gjesdal.

- Gir ikke opp

Han er annen generasjon pelsdyroppdretter og akter ikke å gi opp. Nå er også pels på mote, og prisen er bra, og han tror ikke Dyrenes Frigjøringsfront klarer å knekke næringen.

OVERKJØRT: Aksjonistene mener minken er i stand til å finne seg mat og drikke i naturen, oppdretter Jan Gjesdal mener dyrene vil sulte i hjel.